Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΡΤ καταργεί τη Θεία Λειτουργία!


Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

     Η κατάργηση της ΕΤ1 από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μόσιαλο παρασύρει σε κατάργηση τη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας και άλλων λατρευτικών εκδηλώσεων της Εκκλησίας! Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη γιατί για πρώτη φορά από την ίδρυση της η ΕΡΤ καταργεί την εκπομπή που έχει απήχηση μεταξύ των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο και είναι η παρηγοριά χιλιάδων πιστών που δεν μπορούν για διαφόρους λόγους να βρίσκονται στην Εκκλησία.
Όπως είναι γνωστό η ΕΤ1 κάθε Κυριακή από τις 8 έως τις 10.30 το πρωί μεταδίδει τη Θεία Λειτουργία από τον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών έως το κλείσιμο του για την επισκευή που χρονίζει και στη συνέχεια από τον Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου της οδού Σκουφά, στο Κολωνάκι. Επίσης μεταδίδει ποικίλες λατρευτικές εκδηλώσεις και από άλλα μέρη της Ελλάδος. Με την κατάργηση της ΕΤ1 όλα αυτά επίσης καταργούνται μαζί με όλες τις υπόλοιπες εκπομπές, οι οποίες δεν μπορούν να βρουν στέγη στη ΝΕΤ, που διατηρεί τον ενημερωτικό της χαρακτήρα. Η μη μεταφορά της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή το πρωί στη ΝΕΤ γίνεται ακριβώς με το αιτιολογικό
ότι η ΝΕΤ την Κυριακή το πρωί δεν μπορεί να καταργήσει τη δημοσιογραφική εκπομπή που μεταδίδεται την ίδια ώρα και βρίσκεται απέναντι από τις ανάλογες ενημερωτικές εκπομπές των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών! Βεβαίως πρόκειται περί αβάσιμης δικαιολογίας, δεδομένου ότι η μετάδοση της Θείας Λειτουργίας έχει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, ανταγωνιστικά των ενημερωτικών εκπομπών και επί πλέον ικανοποιείται το θρησκευτικό συναίσθημα των τηλεθεατών, που πληρώνουν την ΕΡΤ για να έχουν και εκπομπές που δεν βάζουν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα παραμείνει η μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από την ΕΤ3 της Συμπρωτεύουσας και τους Ναούς όπου ιερουργεί ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. Και στην περίπτωση αυτή πάντως υπάρχει σε κυβερνητικά στελέχη δυσφορία για τα όσα αναφέρει ο κ. Άνθιμος στα κηρύγματα του και αν δεν υπολόγιζαν το συνολικό κόστος σε περίοδο γενικότερης κοινωνικής κρίσης θα καταργούσαν και αυτή τη μετάδοση.
Η κίνηση αυτή της ΕΡΤ είναι σε συνέχεια και πιο σοβαρή από την κατάργηση της εκπομπής "Αρχονταρίκι", την οποία παρουσίαζε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Προφανώς η ΕΡΤ πήρε τη σκυτάλη της περιθωριοποίησης της Εκκλησίας και περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την παρουσία της στα τηλεοπτικά προγράμματα. Είναι άγνωστο το αν και πώς θα αντιδράσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη. Έως τώρα σε όσα η Κυβέρνηση πράττει κατά της Εκκλησίας περιορίζεται σε επιστολές, σε δελτία Τύπου και σε προσωπικές επαφές επιτροπών με τους υπευθύνους κυβερνητικούς παράγοντες. Φυσικά όλα αυτά είναι για τα μάτια του κόσμου και δεν έχουν κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο. Και βέβαια η επωδός είναι το ρητορικό ερώτημα "επανάσταση θα κάνουμε;", η απάντηση είναι πως όχι και το συμπέρασμα ότι δέχεται κάθε μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος του πληρώματος ουσιαστικά χωρίς κανένα κόστος για την κυβέρνηση.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου