Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το μάθημα των Θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια παιδεία


Σταμάτης Πορτελάνος
Λέκτορας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Το μάθημα των Θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια παιδεία
-Διαγενεαλογικός πολιτισμός - διακουλτουραλισμός-
1

Στην εποχή της μετανεωτερικότητας, ο γηγενής πολιτισμός με το θρησκευτικό του γνώρισμα, το “καθόλου”, η σχέση πίστης και γνώσης, το ήθος, το πρόσωπο και η διαμόρφωση συνείδησης σε συνθήκες πολυπολιτισμικότητας και με κατεύθυνση τη διαπολιτισμικότητα και τον διακουλτουραλισμό, ανήκουν σ’ ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του διαλόγου για το μάθημα των Θρησκευτικών και τη σκοποθεσία του στην ελληνική παιδεία.

Ο προβληματισμός για το χαρακτήρα και τα προαπαιτούμενα σύνθεσης και διδασκαλίας ενός μαθήματος των Θρησκευτικών στην εποχή της μετανεωτερικότητας σε μια χώρα με ιστορία και πολιτισμό προϋποθέτει συλλογική συνείδηση και συνευθύνη. Προϋποθέτει: α) διαλεκτική πνευματικών δυνάμεων και υπέρβαση εκκοσμικευμένων εξαρτήσεων, αφού μια θρησκεία με ουσία θεολογίας, συνδημιουργός της ιστορίας και του γηγενούς πολιτισμού, απαντά στον υπαρξιακό προβληματισμό, σε ερωτήματα ζωής, προσωπικής και κοινωνικής, ηθικής, καθολικότητας της αρετής, οράματος κουλτούρας, μόρφωσης προσώπου και β) αξιοποίηση της ιστορικής κουλτούρας για την ερμηνεία της ανθρώπινης φύσης, της οντολογικής της αναφοράς και της συμβολή της στην αντιμετώπιση της υποταγής της σε αλλοτριωτικές καταστάσεις.

`Αγιος Αντρέας ο "Τρυποτηγανάς"

Πάει κι αυτός ο μήνας... Κι από αύριο, τυπικά μπαίνουμε στο χειμώνα...

Σήμερα του Αγίου Αντρέα, του «Τρυποτηγανά» ή «Τρυποτηγανίτη». Σα σήμερα, οι νοικοκυρές έφτιαχναν λουκουμάδες ή τηγανίτες. Αλίμονο σε όποιαν αμελούσε να φτιάξει τέτοια μέρα! Ο `Αγιος, για να την τιμωρήσει θα της τρυπούσε το τηγάνι! Κι από το ζυμάρι για τις τηγανίτες, έκαναν με το δάχτυλο σταυρό στο αμπάρι του σπιτιού, που αποθήκευαν το σιτάρι της χρονιάς, για να παραμένει τούτο πάντοτε γεμάτο.

Εκτός από «Τρυποτηγανάς», ο `Αγιος Αντρέας είναι ο προάγγελος του χειμώνα που ακολουθεί, καθώς «αντρειεύει», δυναμώνει δηλαδή, και το κρύο.

«Σ' τσι τριάντα τ' `Αγι-Αντριός,
αντριεύται το κρύο»

Και δεν αντρειεύει μονάχα το κρύο, αλλά και τα σπαρτά κι όλα τα ζωντανά. Για αυτό κι οι αγρότες συνήθιζαν και τούτη τη μέρα να ετοιμάζουν «πολυσπόρια» για να τα διαβάσει ο παπάς και «να πάει καλά η χρονιά με πλούσια μπερεκέτια». Αλλού πάλι, από την παραμονή της εορτής του και για τρεις συνεχόμενες βραδιές, οι νοικοκυρές έριχναν στα κεραμίδια του σπιτιού βρασμένο στάρι και καλαμπόκι, λέγοντας «Αντρά, Αντρά ν'αντρώσ'ν τα στάρια και τα καλαμπόκια μας».

Του Αγίου Αντρέα, λοιπόν, σήμερα, του πολιούχου των Πατρών και προστάτη της πόλης του Ναυπλίου, αφού καθώς ξημέρωνε η γιορτή του, το 1822, έπειτα από πολύμηνη δύσκολη πολιορκία, οι Έλληνες κατέλαβαν το Παλαμήδι.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Πραγματοποίηση Επιμορφωτικών Σεμιναρίων Θεολόγων στα Ιωάννινα

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σε συνέχεια της πρότασης που σας είχα κάνει κατά τις συναντήσεις μας, σχετικά με την πραγματοποίηση Επιμορφωτικών Σεμιναρίων στα Ιωάννινα και τα οποία θα αφορούν σε σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημά μας (π.χ. ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, βιωματικές δραστηριότητες κ.λ.π.), θα σας παρακαλούσα να με ειδοποιήσετε εάν επιθυμείτε να τα παρακολουθήσετε.
Σας ενημερώνω πως τα Σεμινάρια θα είναι διάρκειας 10 ωρών (δύο 5άωρα σε 1 εβδομάδα) και απογευματινές ώρες 4:00 μ.μ. - 8:30 μ.μ. σε Σχολείο των Ιωαννίνων. Ανάλογα με τις αιτήσεις συμμετοχής οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου σε ομάδες των 16-20 επιμορφουμένων ενώ αν χρειαστεί, θα δοθεί και παράταση.
Σας επισυνάπτω αίτηση συμμετοχής την οποία παρακαλείσθε να συμπληρώσετε και να αποστείλετε ηλεκτρονικά στο e-mail: tsioulis@sch.gr"> tsioulis@sch.grμέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012.
Μετά την υποβολή των αιτήσεων θα ενημερωθείτε εγκαίρως και αναλυτικά για τις ακριβείς ημερομηνίες πραγματοποίησης των Σεμιναρίων που θα παρακολουθήσετε.
Για το έντυπο της αίτησης πατήστε εδώ

Με Τιμή
Ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ01
Τριαντάφυλλος Απ. Σιούλης, Δρ. Φ.

ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ: Αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.

Υστερα από την υπ' αριθμ. 2210/09−08−2012 διατύπωση γνώμης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, υπέγραψε απόφαση, με την οποία τροποιείται-συμπληρ'ωνεται η υπ' αριθμ. 118842/ Γ2/17−09−2008 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1984 Β΄) ως ακολούθως:

1. Το μάθημα «Πολιτειακή Παιδεία», που προβλέπεται ως μάθημα βασικών ικανοτήτων στην Α΄ τάξη Ημερησίου ΕΠΑ.Λ., ορίζεται ως A΄ ΑΝΑΘΕΣΗ στους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ13 και ως Β΄ ΑΝΑΘΕΣΗ κατά προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ10 και ακολούθως σε εκείνους του κλάδου ΠΕ09.
2. Το μάθημα «Ερευνητική Εργασία (Project)», που προβλέπεται ως μάθημα βασικών ικανοτήτων στην Α΄ τάξη Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. και ως μάθημα βασικών δεξιοτήτων στην Α΄ τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ., ορίζεται ως Α΄ ΑΝΑΘΕΣΗ σε όλους τους εκπαιδευτικούς ΠΕ ανεξαρτήτως κλάδου−ειδικότητας. Διδάσκεται ταυτόχρονα από δύο (2) εκπαιδευτικούς (συνδιδασκαλία), ένας εκ των οποίων απαραίτητα θα είναι εκπαιδευτικός κλάδου−ειδικότητας αντίστοιχου των θεσμοθετημένων τομέων ή ειδικοτήτων που προβλέπονται για τα ΕΠΑ.Λ.

Διευκρινίσεις σχετικά με την αξιολόγηση εκπαιδευτικών που έχουν δικαίωμα πλήρωσης θέσεων για πενταετή θητεία στα ΠΠΣ

Ο κύκλος του 99 (Αξίζει να το διαβάσετε!)

  Ο κύκλος του 99 

(από το βιβλίο του Αργεντινού ψυχοθεραπευτή Χόρχε Μπουκάι, "Να σου πω μια
Ιστορία")

Ζούσε κάποτε, πριν πολλά χρόνια, ένας βασιλιάς πολύ θλιμμένος που είχε έναν
υπηρέτη χαρούμενο και αισιόδοξο. Κάθε πρωί ξυπνούσε τον βασιλιά πηγαίνοντας
του το πρόγευμα, τραγουδούσε χαρούμενα στιχάκια, του έκανε αστείους
μορφασμούς. Στο κεφάτο πρόσωπό του υπήρχε πάντα ένα μεγάλο φωτεινό
χαμόγελο, αλλά και όλη του η ζωή ήταν ήρεμη και ευτυχισμένη. Κάποια μέρα ο
βασιλιάς δεν άντεξε και τον ρώτησε:

-Ποιο είναι το μυστικό σου?

-Ποιο μυστικό Μεγαλειότατε?

-Μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Ποιό είναι το μυστικό της χαράς σου.

Λέγε γρήγορα.

-Μα...δεν υπάρχει μυστικό Μεγαλειότατε.

-Πως τολμάς να λες ψέματα σ´ εμένα. Έχω κόψει κεφάλια για πολύ μικρότερες
προσβολές, από ένα ψέμα.

Μια ακόμη ιστορία...με όμορφο νόημα

Ένα σκάφος ελλιμενίζεται σε ένα μικρό ελληνικό νησί.
Ένας τουρίστας συγχάρηκε τους ντόπιους αλιείς σχετικά με την ποιότητα των ψαριών τους και τους ρώτησε πόσο καιρό τους πήρε να τα πιάσουν.
«Όχι πολύ καιρό." απάντησαν με μια φωνή.

"Γιατί να μην μένετε έξω περισσότερο και να ψαρεύετε περισσότερα;" 
Οι αλιείς εξήγησαν ότι τα μικρά τα αλιεύματά τους ήταν επαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες τους και των οικογενειών τους.

"Μα τι κάνετε με τον υπόλοιπο χρόνο σας;"

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ἑκατό χρόνια ἀπό τή θυσία τοῦ ἐθνικοῦ μας ἥρωα ποιητῆ Λορέντζου Μαβίλη

Γράφει ο Εὐάγγελος Στ. Πονηρός Δρ Θ., Μ.Φ.

Στίς 28 Νοεμβρίου 1912 σκοτώθηκε στό Δρίσκο τῆς Ἡπείρου ὁ Κερκυραῖος ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, ὁ ὁποῖος εἶχε λάβει μέρος στόν πόλεμο ὡς λοχαγός τοῦ ἐθελοντικοῦ ἰταλικοῦ στρατιωτικοῦ σώματος τῶν γαριβαλδινῶν. Ὁ ποιητής γεννήθηκε τό 1860 στήν Ἰθάκη, ἀλλά ἔζησε τά περισσότερα χρόνια του στήν Κέρκυρα. Ἦταν τέκνο τοῦ δικαστικοῦ Παύλου Μαβίλη καί τῆς Ἰωάννας Καποδίστρια Σούφη, ἀνηψιᾶς τοῦ κυβερνήτη. Σπούδασε στή Γερμανία, στό Μόναχο καί στό Φράϊμπουρκ, κλασική φιλολογία, ἀρχαιολογία, φιλοσοφία καί σανσκριτικά.

Ἦταν τότε ἡ ἐποχή, ὅπου οἱ Ἕλληνες πατριῶτες δέν ἦταν σπάνιοι, ὅπου ἡ προδοσία δέν ἐθεωρεῖτο πρόοδος, ὅπου οἱ λέξεις «Ἑλλάδα», «πατρίδα», «πατριωτισμός», «ἔθνος» δέν ἦταν ἀπαγορευμένες, ἡ ἐποχή ὅπου δέν τολμοῦσαν οἱ δῆθεν διεθνιστές καί κοσμοπολίτες νά σέ χλευάσουν ἄν δήλωνες Ἕλληνας. Τώρα τό πράττουν, καί μάλιστα στήν Ἑλληνική γλώσσα, τήν ὁποία δέν ἔχουν δικαίωμα νά χρησιμοποιοῦν, ἀφοῦ περιφρονοῦν καί ἀπεχθάνονται καθετί ἑλληνικό.

Χωρίς φωτοστέφανα οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος


(πηγή: EurActiv.gr - Τετ. 21/11/2012 ) Η Σλοβακία, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα ορισμένων χωρών της ευρωζώνης, αφαίρεσε τα φωτοστέφανα από το αναμνηστικό κέρμα των 2 € για τον εορτασμό της 1.150ης επετείου της άφιξης των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία.

Η Σλοβακία, μέλος της ευρωζώνης από το 2009, θα αρχίσει να κυκλοφορεί το αναμνηστικό νόμισμα το επόμενο έτος για να σηματοδοτήσει την άφιξη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μεγάλη Μοραβία και τη Πανονία, η οποία ήταν μέρος της σύγχρονης Σλοβακίας.

Οι χώρες της Ευρωζώνης επιτρέπεται να κόβουν αναμνηστικά κέρματα μία φορά κάθε χρόνο στο πλαίσιο των κοινοτικών κανόνων. Η εικόνα στο πίσω μέρος του αναμνηστικού κέρματος, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης και την Κομισιόν.

Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν αδέλφια, γεννημένοι στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 9ου αιώνα, οι οποίοι δημιούργησαν το Γλαγολιτικό και στη συνέχεια το Κυριλλικό αλφάβητο, με στόχο να μεταφραστεί η Βίβλος και άλλα κείμενα στις σλαβικές γλώσσες.

Ο Κύριλλος πέθανε το 869 και ο Μεθόδιος το 885. Σύντομα αγιοποιήθηκαν, και η ημέρα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου να γιορτάζεται στις 24 Μαΐου για την επέτειο του θανάτου του Κυρίλλου.

Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ανακηρύχθηκαν επίσης προστάτες της Ευρώπης το 1980 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο II. Στη Βουλγαρία, η μόνη χώρα της ΕΕ, η οποία επί του παρόντος χρησιμοποιεί το κυριλλικό αλφάβητο, η 24η Μαΐου είναι μέρα αργίας, που ονομάζεται «Ημέρα Βουλγαρικής Παιδείας και Πολιτισμού, και Σλαβικής Λογοτεχνίας».

Και καμία θρησκεία;

Η Σλοβακία συμφώνησε να αφαιρέσει το φωτοστέφανο παρά την αδιαμφισβήτητη θέση των Κυρίλλου και Μεθοδίου ως αγίων.

Νήπια χωρίς... φύλο στη Σουηδία

 Νηπιαγωγείο της Στοκχόλμης δεν ξεχωρίζει τα παιδιά σε αγόρια και κορίτσια

ΤΑ ΝΕΑ / THE NEW YORK TIMES / ΤΟΥ JOHN TAGLIABUE


Υπάρχει ένα νηπιαγωγείο στην παλιά πόλη της Στοκχόλμης όπου οι νηπιαγωγοί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τις προσωπικές αντωνυμίες. Αντί «αυτός» ή «αυτή», οι εκπαιδευτικοί αποκαλούν στους 115 μικρούς μαθητές «παιδιά». Οποιεσδήποτε αρσενικές ή θηλυκές αναφορές αποτελούν ταμπού. Γι' αυτό προτιμάται η «ουδέτερη αντωνυμία» hen, λέξη που απουσιάζει από το λεξιλόγιο των περισσότερων Σουηδών αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε αρκετούς κύκλους ομοφυλοφίλων και φεμινιστών.
Στη μικρή βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου τα κλασικά παραμύθια με τα αρσενικά και τα θηλυκά στερεότυπα, όπως η Σταχτοπούτα, είναι πολύ λίγα. Υπάρχουν απεναντίας πολλές ιστορίες για ανύπαντρους γονείς, υιοθετημένα παιδιά ή ζευγάρια του ιδίου φύλου. Τα κορίτσια δεν είναι υποχρεωμένα να παίζουν με κουζινικά. Ούτε τα λέγκο θεωρούνται αποκλειστικά αγορίστικα παιχνίδια. Οταν χτυπήσει κάποιο αγόρι, οι νηπιαγωγοί έχουν διδαχθεί να δείχνουν την ίδια τρυφερότητα που θα έδειχναν αν ήταν ένα κορίτσι στη θέση του. Οι κούκλες είναι ένα παιχνίδι για όλους, και ορισμένες είναι μαύρες.

Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου για τα Π. Πειραματικά Σχολεία

Το  χρονοδιάγραμμα  του υπουργείου για τα Π. Πειραματικά Σχολεία
Το esos δημοσιεύει τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου παιδείας , όσον αφορά τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, οι οποίες έχουν ωε εξής:
1.Σήμερα Τρίτη 27 Νοεμβρίου εισάγεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το ζήτημα της επιλογής του νέου πρόεδρου της ΔΕΠΠΣ
2.Το υπουργείο Παιδείας προχωρά στις αναγκαίες ενέργειες για την κάλυψη αναγκών των σχολείων σε διοικητικό προσωπικό , μέσω της διαδικασίας των μετατάξεων.
3. Παράλληλα επίκειται η έκδοση υπουργικής απόφασης σχετικά με τη λειτουργία των πμίλων αριστείας και δημιουργικότητας , των τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, των δράσεων σχετικά με την πρακτική άσκηση των φοιτητών και των δράσεων σχετικά με την επιμόρφωση και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Σ αυτή την υπουργική απόφαση και σε συνάφεια με τις παραπάνω δράσεις θα ρυθμιστούν και οι όποιες εκκρεμότητες σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών.
4. Η πρόσθετη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών και Διευθυντών των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, μετά από επιτυχή αξιολόγηση, που προβλέπεται από το νόμο 4072/12, θα οριστεί στις λεπτομέρειες της στο πλαίσιο των γενικότερων ρυθμίσεων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στο άμεσο μέλλον.
5.Στο αμέσως επόμενο διάστημα , και μετά την τοποθέτηση του νέου προέδρου της ΔΕΠΠΣ, θα ρυθμιστούν τα όποια ζητήματα σχετικά με τη διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων των μαθητών των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Παρέδωσε στην εκκλησία λίστα με 2.000 υποσιτιζόμενα παιδιά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Παρέδωσε στην εκκλησία λίστα με 2.000 υποσιτιζόμενα παιδιά
Λίστες με συνολικά 2.000 υποσιτιζόμενα παιδιά στα σχολεία της πρωτεύουσας, έλαβε από το υπουργείο Παιδείας η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ανακοίνωσε ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής π. Μάξιμος Παπαγιάννης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, στη Γενική Συνέλευση των προέδρων των Ενοριακών Φιλόπτωχων Ταμείων ".
Ο Πρωτοσύγκελος προέτρεψε τους υπευθύνους ιερείς των φιλόπτωχων ταμείων να διακονούν με σύνεση και να δίνουν το μήνυμα της υπευθυνότητας, "ώστε η ενορία να καταστεί το αντίδοτο απέναντι στην οικονομική και την πνευματική κρίση".
Ο Μακαριότατος ευχαρίστησε τους ιερείς για την ποιμαντική τους προσφορά, υπογραμμίζοντας ότι ο δρόμος που διανύουμε "θα είναι ακόμη ανηφορικός''.
Ζήτησε από τους κληρικούς «να είναι στρατιώτες τούτη την ώρα της κρίσης». Διαβεβαίωσε δε ότι η Ι. Αρχιεπισκοπή θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για το καθένα απ' αυτά τα παιδιά, που αναφέρονται στις λίστες του Υπουργείου, «κάνοντάς τα δικά της παιδιά».
Ο Μακαριότατος ανέφερε ως πρότυπο τις γυναίκες που απασχολούνται εθελοντικά στις ενορίες και προσφέρουν, όπως τόνισε, πολύτιμη εργασία. Γι' αυτό και προέτρεψε τους ιερείς να τις εμψυχώνουν και να τις επιβραβεύουν. Τους ζήτησε να δίνουν το παρών στα ιδρύματα της Εκκλησίας, "που δίνουν τιτάνιο αγώνα σε αντίξοες συνθήκες και να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στο πλευρό των εμπερίστατων συνανθρώπων μας".
"Η Εκκλησία θωρακίζει και στηρίζει τον άνθρωπο να σταθεί στα πόδια του τη δύσκολη ώρα, γι' αυτό κι όλοι

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

"Νεοναζιστικός παγανισμός και Ορθόδοξη Εκκλησία"

image1
Την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου το βράδυ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο κατάμεστο από κόσμο Αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου, στην Νομική Σχολή, εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα "Άρτος Ζωής" και το Π.Μ.Σ. Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα "Νεοναζιστικός παγανισμός και η Ορθόδοξη Εκκλησία".
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος ο οποίος ανέπτυξε το θέμα από την σκοπιά της Εκκλησίας.
ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ
ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
 του μητροπ. Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου
Ευχαριστώ την Οργανωτική Επιτροπή της εκδηλώσεως αυτής, που μου πρότεινε να εκθέσω μπροστά σας λίγες απλές σκέψεις, αλλά πρέπει να εξομολογηθώ πως όταν, ενώ είχα αποδεχτεί, είδα τον τίτλο που της δόθηκε, το μετάνοιωσα· πολύ σκληρό μου φάνηκε το "και" στον τίτλο. 
Μιά και δεν μπορούσα να ανακαλέσω, εξηγούμαι.
Όλοι ξέρουμε τί εννοούμε, όμως θα μου επιτρέψετε να επιμείνω, πως η Ορθόδοξη Εκκλησία όταν ορθοτομεί δεν αντίκειται, αλλά αισθάνεται ένοχη (αλλοίμονό της αν δεν αισθανόταν), για κάθε εκτροπή ή ξαστοχία· καθώς και υπεύθυνη ακόμα και για την λάσπη με την οποία γράφεται η ανθρώπινη ιστορία.
Εσείς το λέτε, ότι το πρόβλημα της κρίσης που βιώνουμε δεν είναι οικονομικό αλλά πνευματικό και αξιακό, οπότε, αν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θεωρούμε ότι μας αναλογεί τέτοιος ρόλος στην Ελληνική κοινωνία, τότε είμαστε σοβαρά υπεύθυνοι για την κρίση αυτή.
Εξάλλου, στη θεολογική μας γλώσσα, "ειρήνη" δεν είναι η απουσία του πολέμου, αλλά είναι η παρουσία του Θεού.

O κοινός στόχος γεννάει την έκπληξη

Tου Χρήστου Γιανναρά
Tο ποτήρι μπορεί να είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Kαι οι εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών μας, η βαναυσότητα των διλημμάτων που μας θέτει η τρόικα, επιδέχονται δυο θεωρήσεις, δυο ενδεχόμενες πολιτικές: Tην εκδοχή της συμφοράς, δηλαδή της ποινής, και την εκδοχή της ευκαιρίας. Ποτέ μέσα στην Iστορία δεν κερδίζεται ανάσταση χωρίς πικρή γεύση θανάτου, ανάκαμψη δίχως να προηγηθεί απόγνωση.
H κυβέρνηση παλεύει, με νύχια και με δόντια, να πειθαρχήσει στις απαιτήσεις της τρόικας σώζοντας αλώβητο το πελατειακό κράτος. Eπιλέγει την εκδοχή της ποινής, που τη φορτώνει ολόκληρη στο κοινωνικό σώμα σαν αδυσώπητη συμφορά. Tο καθεστώς της κομματοκρατίας άθικτο, οι εξωφρενικές προνομίες των κομματανθρώπων ταμπού: Pωτήστε, πόσοι «ειδικοί σύμβουλοι» του πρωθυπουργού σχολάζουν απράγμονες στο Mέγαρο Σταθάτου και με τι μισθούς, «έναντι» υπηρεσιών που προσφέρθηκαν ή ελπίζεται να προσφερθούν στο μέλλον. Πόσες «ειδικές γραμματείες» υπουργείων έχουν πρόσφατα δημιουργηθεί, πόσες εκατοντάδες εταιρειών του Δημοσίου συνεχίζουν να υπάρχουν μόνο για να χρυσοπληρώνονται κομματάνθρωποι. Πόσο μειώθηκαν οι απολαβές των βουλευτών και των υπαλλήλων της Bουλής, τι συνεχίζουν να στοιχίζουν στο πτωχευμένο κράτος τα «λειτουργικά έξοδα» των κομμάτων.

«Η αποστασία των διανοουμένων»

Απόσπασμα από την εισαγωγή του νέου βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά που δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι (22-11-12). Το νέο βιβλίο του Γ. Καραμπελιά, Η αποστασία των διανουμένων, θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία την ερχόμενη εβδομάδα από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις.
Προφανώς, η πτώση του σοβιετικού στρατοπέδου, με σύμβολο την πτώση του τείχους του Βερολίνου, θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής.
Μέσα σε δύο ή τρία χρόνια θα ζήσουμε μια σαρωτική «αλλαγή παραδείγματος», χωρίς ίσως ιστορικό προηγούμενο. Η κατάρρευση του ανατολικού στρατοπέδου θα μεταφραστεί, στην Ελλάδα, στην κατάρρευση του «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ, περνώντας μέσα από το καθαρτήριο της υπόθεσης Κοσκωτά· η ευρωπαϊστική Αριστερά θα κυριαρχήσει στον Συνασπισμό της Αριστεράς, ο κόσμος θα γίνει για δέκα ή είκοσι χρόνια μονοπολικός. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας θα ολοκληρώσει την καθολική ανατροπή των παλιών γεωπολιτικών σταθερών. Ο εξαμερικανισμός και η υποταγή στα παγκοσμιοποιητικά ρεύματα του συρμού, θα καταστούν ιδεολογικά κυρίαρχα. Ποιος δεν θυμάται τα αναρίθμητα «Κλικ», τα καινούργια μπαρ, την εισβολή των ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, τις νέες οικολογικές ευαισθησίες, με τους Οικολόγους-Εναλλακτικούς; Ο πατριωτισμός γίνεται ντεμοντέ για τη νεολαία. Ήδη το 1993 θα έχει αναδυθεί ένα νέο ιδεολογικό και πολιτικό τοπίο. Το ΠΑΣΟΚ κατεξοχήν – αλλά και η Δεξιά – θα μεταβληθεί σε κόμμα δυτικόστροφο και εκσυγχρονιστικό, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Σημίτη το 1996· στην Αριστερά, ο Συνασπισμός, αφού αποχωρήσει το ΚΚΕ, θα ενσωματώσει τη νεότερη γενιά των στελεχών και των λίγων διανοουμένων του ΚΚΕ, που πλέον έχουν προσχωρήσει στην ευρωπαϊσμό, μετά την κατάρρευση του σοβιετισμού.
Στον χώρο των διανοουμένων με την ευρύτερη, αλλά και τη στενή έννοια του όρου, συντελείται μια αληθινή «κοσμογονία». Ο πολλαπλασιασμός των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, η πληθώρα των νέων εντύπων, η εκθετική αύξηση των εκδόσεων, η επέκταση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η μεταβολή των εκπαιδευτικών στη μεγαλύτερη ίσως κατηγορία εργαζομένων, με δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, ο πολλαπλασιασμός των ποικίλων ιδρυμάτων των τραπεζών, των επιχειρήσεων, των κομμάτων, των ξένων ΜΚΟ, με τη συνεπικουρία των ποικίλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αναδεικνύουν, για πρώτη φορά στην ελληνική Ιστορία, τη διανόηση σε μια ισχυρή κοινωνική κατηγορία/οιονεί τάξη, συνδεδεμένη οργανικά με τον εκδυτικισμό και την εγκατάλειψη της «στενής ελληνικής ταυτότητας».

Αυτοχειρία…

Χρήστου Παπαδημητρίου.
Κοινωνιολόγου.
            Προέδρου Τ Κ Πύργου-Κόνιτσας.
Αυτοχειρία…
Τραγικό αποτέλεσμα μιας διαχείρισης από part time… πολιτικούς.
(Με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργού προστασίας του πολίτη για τις αυτοχειρίες.)
Η κοινωνία ως άλλο κοινό -τραγικής παράστασης- βιώνει καθημερινά την τραγικότητα που αφορά αυτή η ανακοίνωση.
Για αυτό το τραγικό έργο της νεότερης ιστορίας μας, δεν θα επέλθει η εξιλέωση των “ηθοποιών” και με αυτή την παραδοχή συμφωνεί η κοινωνία, η δε πολιτική εξουσία φαίνεται να μην μπορεί να την διαχειριστεί .

Ως αναγνώστης και απλός άνθρωπος που ζω αυτήν την ανυπέρβλητα οικτρή πραγματικότητα, δεν επιθυμώ και αρνούμαι να παρακολουθήσω την μισθωμένη πληροφόρηση αλλά και την ανούσια πια κατευθυνόμενη και εν πολλοίς πληρωμένη αρθρογραφία, η οποία περιγράφει και αντιγράφει χωρίς κανένα πια «ανθρώπινο» σημείο αναφοράς.
Εντούτοις έχει προκληθεί όχι μόνο ανήκεστος βλάβη με αλλοτριωτικά χαρακτηριστικά στον πολίτη σε σχέση με την «ζώσα» πραγματικότητα, αλλά ισχυρίζομαι ότι και στο ζήτημα των αυτοχειριών πολιτική εξουσία και εξουσία της πληροφόρησης κακοδιαχειρίζονται δεόντως το ζήτημα.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Γ. ΜΩΥΣΗΣ:ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΑΓΙΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Γέροντος Μωυσέως Αγιορείτου

Στην παράδοση του Αγίου Όρους υπάρχει μια έντονη πολεμική κατά των αιρέσεων και ειδικότερα κατά του Παπισμού. 

Στο παρόν κείμενο θ' αναφερθούμε κυρίως στην δράση των Αγιορειτών αγίων κατά των εχθρών της Αληθείας και της αγίας μητέρας μας Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θεωρούμε ότι η πτυχή αυτή της αγιορείτικης ιστορίας και παραδόσεως δεν είναι τόσο γνωστή κι έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία και σημασία σήμερα.

       Οι άγιοι δεκατρείς μάρτυρες της μονής Καντάρας (1231), που λέγεται πως ξεκίνησαν την άσκησή τους από τον ιερό Άθωνα, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στη Κύπρο, κλήθηκαν να αρνηθούν την πίστη τους από τους Λατίνους. Αγέρωχοι και απτόητοι υπέστησαν σκληρά βασανιστήρια και είχαν μαρτυρικό τέλος μένοντας σταθεροί στην ορθόδοξη  πίστη.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Εβδομήντα χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας στον Γοργοπόταμο

 Εβδομήντα χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας στον Γοργοπόταμο
Τα 70 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γορτοπόταμου γιόρτασαν σήμερα οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού στο Γοργοπόταμο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκε επίσημα ο εορτασμός δεν υπήρξε εκπροσώπηση της κυβέρνησης, ενώ αντίθετα εκπροσωπήθηκαν η Προεδρία της Δημοκρατίας, της Βουλής και των κομμάτων.
Από τις εκδηλώσεις απουσίαζε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το Σάββατο το απόγευμα κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του ‘Αρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού της Λαμίας.
 Στις εκδηλώσεις στον Γοργοπόταμο που οργάνωσαν από κοινού ο δήμος της Λαμίας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν παρούσες αντιπροσωπείες αντιστασιακών οργανώσεων από όλη τη χώρα που έφτασαν με λεωφορεία στο Γοργοπόταμο.
Στις ομιλίες τους, οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων συνέδεσαν την προσπάθεια του λαού εκείνη την περίοδο από το 1941 έως το 1944 με τις σημερινές συνθήκες και την ενότητα “που είναι αναγκαία’ όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Βασίλης Πριόβολος (καπετάν Ερμής της Αντίστασης) κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του.

Επιστήμη και κατά Θεόν σοφία

Γράφει ο π. Βασίλειος Ι. Καλλιακμάνης
 α) Η ενασχόληση με την επιστημονική έρευνα και η αφομοίωση της γνώσης εκτός από οξυδέρκεια και οξύνοια απαιτεί και «ασκητική διάθεση». 
Κορυφαίοι επιστήμονες με ολόθυμη αφιέρωση στο γνωστικό τους αντικείμενο έφεραν στο φως νέα επιτεύγματα και ευεργέτησαν πολλαπλώς την ανθρωπότητα. Η διαλεκτική, ο στοχασμός, το καθαρό μυαλό, η παρατήρηση, το πείραμα και τα εξωτερικά ερεθίσματα αποτελούν γνωστικά εργαλεία του επιστήμονα. Όχι σπάνια, ο επιστήμονας εργάζεται αυτοθυσιαστικά, για να φέρει σε πέρας το έργο του, το οποίο μπορεί στην αρχή να παρουσιάζεται ως θεωρία, αλλά στη συνέχεια έχει πρακτικές εφαρμογές.

β) Από το άλλο μέρος, στους νεότερους χρόνους, λόγω εξάρτησης διαφόρων επιστημών από οικονομικούς ή πολιτικούς παράγοντες, γίνεται λόγος για «στράτευση της επιστήμης» στο όνομα του κέρδους ή άλλων επιδιώξεων. Έχει υποστηριχθεί μάλιστα ότι η κυριαρχία της επιστήμης έχει προσλάβει «θρησκευτικές διαστάσεις» με δογματικούς όρους. Όμως, η έντονη και ζωηρή

Μία θέση γιά τίς διαμαρτυρίες ὁρισμένων χριστιανῶν στό θεατρικό ἔργο Corpus Christi

Φώτης Σχοινᾶς
Τό θεατρικό ἔργο Corpus Christi καί οἱ διαμαρτυρίες ὁρισμένων χριστιανῶν γιά τό ἔργο αὐτό ἤγειραν πολλές συζητήσεις καί ἀντιγνωμίες. Κατ᾿ ἀρχήν ὅλοι (οἱ Χριστιανοί ἐννοεῖται) συμφωνοῦν ὅτι τό ἐν λόγῳ ἔργο εἶναι χυδαῖο καί βλάσφημο καί ὅτι προσβάλει βάναυσα κάθε ἰδέα Τέχνης. Ἐκεῖ πού παρατηρεῖται ἡ διαφωνία εἶναι ὡς πρός τόν τρόπο διαμαρτυρίας τῶν ἐκεῖ διαδηλωσάντων χριστιανῶν. Ἄλλοι, μεταξύ τῶν ὁποίων καί ὁ Ἐπίσκοπος Σιατίστης Παῦλος, ἀποδοκιμάζουν αὐτόν τόν τρόπο διαμαρτυρίας ὡς ἀναχρονιστικό καί ἀπάδοντα στό πνεῦμα τοῦ χριστιανισμοῦ, ἄλλοι, μεταξύ τῶν ὁποίων καί ὁ Ἐπίσκοπος Γόρτυνος Ἱερεμίας, τόν ἐπιδοκιμάζουν καί θεωροῦν τούς διαμαρτυρηθέντας ὡς ὁμολογητές τῆς πίστεως. Ποῦ βρίσκεται ἡ ἀλήθεια σέ αὐτή τήν καθαρή ἀντιγνωμία; Οἱ “προοδευτικοί” τάσσονται κατά αὐτοῦ τοῦ τρόπου διαμαρτυρίας ἐνῶ οἱ “συντηρητικοί” ὑπέρ. Γιά νά διατυπώσουμε τή θέση μας πρέπει νά κάνουμε λόγο περί τῆς φύσεως τῆς ἠθικῆς πράξεως κατά τούς Πατέρες καί τῆς ἀξίας ἤ ἀπαξίας της ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ. Γι᾿ αὐτό ἀντιγράφω λίγες σελίδες ἀπό τό βιβλίο μου Ἑλληνισμός καί Χριστιανισμός:

25η Νοεμβρίου 2012, Κυριακή: ΙΓ ΛΟΥΚΑ. Ἀπόδοσις τῆς Ἑορτῆς τῶν Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου. Τῆς Ἁγίας Μεγαλομάρτυρος καί πανσόφου Αἰκατερίνης καί τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Μερκουρίου. Ἦχος πλ. δ΄

Κυριακὴ ΚΕ' (ΙΓ' Λουκᾶ) - Ὁ πλούσιος νεανίσκος
 
ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΗ´ 18 - 27
18 Καὶ ἐπηρώτησέ τις αὐτὸν ἄρχων λέγων· Διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ποιήσας ζωὴν αἰώνιον κληρονομήσω; 19 εἶπε δὲ αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· Τί με λέγεις ἀγαθόν; οὐδεὶς ἀγαθὸς εἰ μὴ εἷς, ὁ Θεός. 20 τὰς ἐντολὰς οἶδας· μὴ μοιχεύσῃς, μὴ φονεύσῃς, μὴ κλέψῃς, μὴ ψευδομαρτυρήσῃς, τίμα τὸν πατέρα σου καὶ τὴν μητέρα σου. 21 ὁ δὲ εἶπε· Ταῦτα πάντα ἐφυλαξάμην ἐκ νεότητός μου. 22 ἀκούσας δὲ ταῦτα ὁ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτῷ· Ἔτι ἕν σοι λείπει· πάντα ὅσα ἔχεις πώλησον καὶ διάδος πτωχοῖς, καὶ ἕξεις θησαυρὸν ἐν οὐρανῷ, καὶ δεῦρο ἀκολούθει μοι. 23 ὁ δὲ ἀκούσας ταῦτα περίλυπος ἐγένετο· ἦν γὰρ πλούσιος σφόδρα. 24 Ἰδὼν δὲ αὐτὸν ὁ Ἰησοῦς περίλυπον γενόμενον εἶπε· Πῶς δυσκόλως οἱ τὰ χρήματα ἔχοντες εἰσελεύσονται εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ! 25 εὐκοπώτερον γάρ ἐστι κάμηλον διὰ τρυμαλιᾶς ραφίδος εἰσελθεῖν ἢ πλούσιον εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ εἰσελθεῖν. 26 εἶπον δὲ οἱ ἀκούσαντες· Καὶ τίς δύναται σωθῆναι; 27 ὁ δὲ εἶπε· Τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν. 

 Χερουβικός Ύμνος της Θείας Λειτουργίας σε ήχο πλ. δ΄ (επί τη βάσει χερουβικού του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Αθανασίου Καραμάνη). Ψάλλει ο Ιερομόναχος Ρωμανός, αδελφός της Ι. Μονής Προφήτου Ηλιού Ρουστίκων (Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου).

Απολυτίκιον Άγ. Αικατερίνης - 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 

Ήχος πλ. α'. Τον συνάναρχον Λόγον.
Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν, Αικατερίναν την θείαν και πολιούχον Σινά, την βοήθειαν ημών και αντίληψιν ότι εφίμωσε λαμπρώς, τους κομψούς των ασέβων, του Πνεύματος τη δυνάμει, και νυν ως Μάρτυς στεφθείσα, αιτείται πάσι το μέγα έλεος.

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων προς τον Συνήγορο του Πολίτη για τις απαλλαγές και το χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών


Πανελλήνιος Ἕνωσις Θεολόγων
Χαλκοκονδύλη 37
Ἀθῆναι
τηλ. 2105224180

Πρός τήν Ἀνεξάρτητη Ἀρχή Συνήγορος τοῦ Πολίτη

Θέμα: Προβλήματα τά ὁποῖα προκύπτουν ἀπό τήν ἔκθεση τοῦ Σύνηγόρου τοῦ Πολίτη (ἔτους 2012) πρός τήν Ἐπιτροπή ∆ικαιωµάτων τοῦ Παιδιοῦ τοῦ Ὀργανισµοῦ Ἡνωµένων Ἐθνῶν.
Ἀξιότιμοι κυρίες καί κύριοι,
στίς 30/5/2012 ἀποστείλατε πρός τήν Ἐπιτροπή ∆ικαιωμάτων τοῦ Παιδιοῦ τοῦ Ὀργανισμοῦ Ἡνωμένων Ἐθνῶν ἔκθεση
γιά τά δικαιώματα τοῦ παιδιοῦ στήν Ἑλλάδα ἀπό τό 2003 ἕως τό 2011.
Ἡ ἔκθεση αὐτή περιλαμβάνει σημεῖα, ἐκ τῶν ὁποίων ἄλλα μέν διακρίνονται ἀπό ἀσάφεια, ἄλλα δέ κρίναμε ὅτι θίγουν τά ἀνθρώπινα δικαιώματα τῶν ὑπογραφόντων οἱ ὁποῖοι τυγχάνουν ὀρθόδοξοι χριστιανοί καί γονεῖς ὀρθοδόξων χριστιανῶν μαθητῶν, ὅπως ἐπίσης θίγουν καί τά ἀνθρώπινα δικαιώματα ὁποιουδήποτε χριστιανοῦ ὀρθοδόξου, γονέως ὀρθοδόξου χριστιανοῦ μαθητῆ, ὁ ὁποῖος κατοικεῖ καί φοιτᾶ σέ σχολεῖα τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας:

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Παράταση έκδοσης του Π.Δ. για την Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Άρθρο 32: Αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Παρατείνεται για επτά (7) μήνες ακόμα η προθεσμία που τάσσει το εδ. β) της παρ. 1 του άρθρου 329 του ν. 4072/2012, (ΦΕΚ Α’86) προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τα όργανα, την διαδικασία καθώς και τα κριτήρια της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , καθώς και τη βαρύτητα των επιμέρους κριτηρίων για την προαγωγική εξέλιξη και την αξιολόγηση της θητείας των εκπαιδευτικών σε θέσεις ευθύνης. Η παράταση άρχεται από την 11η Αυγούστου 2012, ότε και εξέπνευσε η ταχθείσα προθεσμία, και λήγει στις 10 Μαρτίου 2013.

Οι υπέροχοι Έλληνες


Εθνικοί ευεργέτες του 19ου αιώνα
Ουδεμία αλγηδών μείζων της αναμνήσεως
ευτυχούς χρόνου εν καιρώ συμφοράς
Δάντης Αλιγκέρι (1265-1321)

Επιστολή του Αντώνη Βενέτη που δημοσιεύτηκε στο Άρδην τ. 90

Ξεφυλλίζοντας στην Παπαχαραλάμπειο βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου την ημερήσια αθηναϊκή εφημερίδα Ώρα, η οποία εξεδίδετο από 10.11.1875 μέχρι 9.11.1889, προσκείμενη στον Χαρίλαο Τρικούπη, ανακαλύπτω έναν ελληνισμό απλωμένο σ’ όλα τα σημεία της υφηλίου, ακμαίο και σφριγηλό, εξωστρεφή και αγωνιστικό, δημιουργικό και αξιοθαύμαστο, με το βλέμμα όμως και το μυαλό στραμμένα στο μικρό βασίλειο της Ελλάδος, τόσο που ένας Γάλλος περιηγητής του 19ου αιώνα, όπως σημειώνει η καθηγήτρια Βασιλική Θεοδώρου, παρατηρούσε: «Η Ελλάδα έχει δύο ταμεία: ένα για να συλλέγει τους φόρους οι οποίοι επιβάλλονται από τους νόμους στους κατοίκους του Βασιλείου και ένα για να συλλέγει τις ειδικές εισφορές που επιβάλλονται, όχι από τον νόμο, αλλά από το πατριωτικό αίσθημα στην περιουσία πολλών Ελλήνων, οι οποίοι κατοικούν εκτός Ελλάδος».
Οι Έλληνες της διασποράς και οι ευεργέτες του 19ου αιώνα αλλά και του 20ού, αυτοί οι υπέροχοι Έλληνες, υπήρξαν ένα μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια Ιστορία..
Στις «Ειδήσεις» όμως της Ώρας παραλείπονται οι μεγάλοι και πασίγνωστοι ευεργέτες, όπως ο μετσοβίτης βλάχος Γ. Αβέρωφ από τον οποίον, όπως γράφει ο Στρατής Τσίρκας, και από την απίστευτη γενναιοδωρία του, εμπνεύστηκε ο Κ. Καβάφης τις αθάνατες «Θερμοπύλες» του ή ο επίσης βλάχος Νικόλαος Δούμπας, ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτιστική ζωή της αυτοκρατορικής Βιέννης, στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα, και δεκάδες άλλοι ηπειρώτες, βλάχοι, χιώτες, κεφαλλονίτες, ανδρειώτες, μακεδόνες, σμυρνιοί, θεσσαλοί και ρουμελιώτες. Θα παραθέσω λοιπόν «Ειδήσεις» της Ώρας, από τις οποίες αναδεικνύεται ένας ελληνισμός ο οποίος έχει κερδίσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, κύρος, υπόληψη, τιμή και αξιοπιστία.

Μόνο έτσι εξηγείται γιατί μερικοί νομίζουν ότι πράττουν το “πατριωτικό τους καθήκον”…

O μέγας π. Ιωάννης Ρωμανίδης εξηγεί σε λίγες αράδες, πως και γιατί, μερικοί νομίζουν ότι πράττουν το “πατριωτικό τους καθήκον”. Πάρτε για παράδειγμα τους πολιτικούς μας….

Για να γίνει αντιληπτός ο λόγος του, πρέπει να έχεις κάποιο υπόβαθρο.
(…) Δια κάθε Άγγλον φιλέλληνα π.χ. υπάρχουν 5 Άγγλοι φιλότουρκοι, 5 Άγγλοι φιλοβούλγαροι, 5 Άγγλοι φιλογιουγκοσλαύοι, 5 Άγγλοι φιλοαλβανοί και 15 Άγγλοι φιλοϊταλοί, ακριδώς το ίδιον ισχύει με τους Αμερικανούς, Ρώσους, Φραντσέζους, κ,τ.λ. Φαίνεται κάποιος είπεν εις τους Νεογραικύλους ότι την διπλωματίαν κάμνουν μόνον οι υπάλληλοι των πρεσβειών και προξενείων και το επίστευσαν.

Τοῦ π. Ἰωάννη Ρωμανίδη
Τὸ ρωμαΐικον φιλότιμον μετετράπη εἰς γραικυλιστικὴν ἀφέλειαν ἐξ αἰτίας τῆς ἐσφαλμένης ὑψηλῆς ἐκτιμήσεως καὶ τῆς ἀβασίμου ἐμπιστοσύνης τοῦ Γραικοῦ εἰς τὸν δυτικὸν πολιτισμόν. Ὁ νεοέλληνας μὲ τὴν ἐμπιστοσύνην τοῦ εἰς τὸ ἀνύπαρκτον φιλότιμον τῶν ξένων ἔχει τὴν πνευματικὴ δομὴ τοῦ προδότου. Ἀρκεῖ νὰ τοῦ δοθῆ ἡ εὐκαιρία νὰ συνάψη φιλίαν μὲ «φιλότιμον φιλέλληνα». Ἀπὸ πατριωτικὸν ἐνθουσιασμὸν θὰ θελήση νὰ ὠφελήση καὶ νὰ σώση τὴν Ἑλλαδίτσα του καὶ νὰ ἐξασφαλίση τὴν ὑποστήριξιν τοῦ φιλέλληνος τούτου, τοῦ τὰ λέγει ὅλα. Ἀλλὰ ἀντὶ νὰ ἀποκτήση ὄργανον, γίνεται ὄργανον. Δὲν ἀρκεῖ τούτου, ἀλλὰ καὶ πιστεύει ἀκραδάντως ὅτι ἡ προδοσία τοῦ αὐτὴ εἶναι ὁ ὑψιστὸς πατριωτισμὸς. Οἱ ἔχοντες σχέσεις μὲ τοὺς Γραικύλους Εὐρωπαῖοι καὶ Ἀμερικάνοι βλέπουν σαφῶς τὸ φιλότιμον, ἀλλὰ δυστυχῶς στὴ δουλοπρεπῆ του μορφή, καὶ τὸ ἐκλαμβάνουν ὀρθῶς ὡς δουλοπρέπεια ἀδυνάτου καὶ ὡς μορφὴν φαινομενικῆς μεγαλοψυχίας. Εἰς τὴν οὐσίαν ὁ Γραικὸς καὶ ὁ Ρωμηὸς ἔχουν τὸν ἴδιον φιλότιμον καὶ ἑπομένως τὸν ἴδιον ἡρωισμὸν καὶ τὴν ἴδιαν ἀνδρείαν. Ἡ διαφορὰ μεταξὺ τῶν εἶναι ὅτι ὁ Γραικὸς ἔχει αἰσθήματα κατωτερότητος ἔναντι  τῶν Εὐρωπαίων καὶ Ἀμερικάνων, διότι ὑπεδουλώθη πολιτιστικῶς δεχόμενος τὸν Γραικισμόν, ἐνῶ ὁ Ρωμηὸς τουναντίον γνωρίζει τὴν ἀνωτερότητα τῆς Ρωμηοσύνης του καὶ οὐδέποτε ἐδέχθη νὰ γίνη ὁ Γραικύλος ξένου πολιτισμοῦ.

Χρόνης Μίσσιος: «Δεν άλλαξα το σύστημα, αλλά ούτε εκείνο θα με αλλάξει»



Συνέντευξη στον Θοδωρή Αντωνόπουλο

«…σε περιπέτειες που δεν φαντάζεσαι…» 
Από τους αγνότερους εκπροσώπους μιας γενιάς που οραματίστηκε το θρίαμβο του σοσιαλισμού επί της βαρβαρότητας, ξαπόστειλε θαρραλέα το ωραίο όνειρο όταν αποδείχτηκε εφιάλτης, αφήνοντας τις «κόκκινες» πολιτείες για τις «πράσινες»: H ολιστική οικολογία και τα εναλλακτικά δίκτυα κοινωνικής οργάνωσης είναι, λέει, η μόνη μας βιώσιμη ελπίδα απέναντι στον «χρηματιστηριακό ιμπεριαλισμό» που σαρώνει τον πλανήτη. Και, πάνω απ’ όλα, ο έρωτας – «πολιτισμό και προϋπόθεση ελευθερίας» τον χαρακτηρίζει, κι αν τον ακούσεις να μιλά γι’ αυτόν μαγεύεσαι.
 
Εμφύλιος, φυλακές, βασανιστήρια, αγώνες, διώξεις, εξορίες... Μια ζωή σαν παραμύθι, κι όμως, εντελώς πραγματική, αποτυπωμένη σε κάθε ρυτίδα του προσώπου αυτού του λεβεντάνθρωπου. Σήμερα, στα ογδόντα τόσα χρόνια του, ο συγγραφέας τού «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» και του «Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;» παραμένει μαχητής («Δεν άλλαξα το σύστημα, αλλά ούτε εκείνο θα με αλλάξει»),

«Χαρισματούχοι» και χαρισματούχοι

Οι ψεύτικοι χαρισματούχοι οικειοποιούνται τα κατά φαντασίαν χαρίσματά τους. Επαίρονται γι’ αυτά. Φροντίζουν για την προβολή και «αξιοποίηση» τους. Δημιουργούν ομάδες και κλειστούς κύκλους οπαδών από παρόμοια μ’ αυτούς άτομα, που ρέπουν προς την πλάνη, το σχίσμα και την αίρεση.

Στηρίζονται στον εαυτό τους, και όχι για χάρη της Εκκλησίας. Οι οπαδοί τους με φορτικότητα διαφημίζουν τις αρετές των αρχηγών τους, για να αγρεύσουν οπαδούς και να αυτοδιαφημιστούν ως μαθητές τέτοιων διακεκριμένων δασκάλων».

Η νοσηρή τους ευσεβοφάνεια και προσποίηση διακρίνεται από μακριά, γιατί είναι κοινό το σύμπτωμα της αρρώστιας αυτής παντού και πάντοτε μέσα στην ιστορία της Εκκλησίας, Αργά ή γρήγορα όμως φανερώνεται πόση αλήθεια είχαν οι προφητείες τους και πόση σοβαρότητα οι διαφημιζόμενες αρετές τους.

Εν αντιθέσει με τους πλανεμένους, που έχουν εντυπωσιασθεί από την

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Πρεβέζης: «Στόχος μου είναι να οδηγήσω το σκάφος σε ήρεμα νερά»

1843935
Συνέντευξη στον Αιμίλιο Πολυγένη

Το μήνυμα της ενότητας όλων, λαού, άγαμου κλήρου, μοναχών και έγγαμου κλήρου στέλνει μέσα από την αποκλειστική του συνέντευξη στη Romfea.gr ο νέος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.
Ο Σεβασμιώτατος στην πρώτη του συνέντευξη αναφέρεται στο καυτό ζήτημα των μεταφράσεων των ιερών κειμένων στη δημοτική και δίνει το στίγμα για τον τρόπο που θα διοικήσει τη μητρόπολή του, το πηδάλιο της οποίας από αύριο αναλαμβάνει.

Σεβασμιώτατε, αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας και να ευχηθώ καλή δύναμη στο έργο σας. Οι καιροί έχουν αλλάξει, όπως άλλωστε και οι συνθήκες, στις οποίες καλείται η Εκκλησία να διαποιμάνει τον πιστό λαό. Ποια πρόκειται να είναι η προσέγγισή σας στο ζήτημα της διαποίμανσης του λαού και της διοίκησης της τοπικής Εκκλησίας;

Η στενότερη συνεργασία με τον πιστό λαό και το αληθινό, από καρδιάς, άνοιγμα της Εκκλησίας προς αυτόν συνιστά την ιδανική κατά τη γνώμη μου προσέγγιση για την ενεργή συμμετοχή του λαού στα ζητήματα της Εκκλησίας, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις βάσεις για έναν πνευματικό οργανισμό, ζωντανό και μη αποστειρωμένο.

Άλλα λόγια ο Αρχιεπίσκοπος...


Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

      Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος την Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, δέχθηκε στο Μέγαρο της Ιεράς  Αρχιεπισκοπής τους επικεφαλής του Παγκοσμίου Συμβουλίων Εκκλησιών και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, που πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Ελλάδα. Στο σχετικό Δελτίο Ενημέρωσης του Τύπου, που εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή, γράφτηκαν σε εισαγωγικά αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Ιερωνύμου προς τους επίσημους φιλοξενούμενούς του. Από αυτά δόθηκε προς τα έξω η πληροφορία ότι δεν τους μίλησε καθόλου για τα ζητήματα που αφορούν στην παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στους δύο αυτούς Οργανισμούς, ούτε ότι τους εξέθεσε τις υπεύθυνες απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πορεία τους.
          Από τα όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου της Αρχιεπισκοπής προκύπτει ότι ο κ. Ιερώνυμος

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Για να θυμηθούμε τι έλεγε ο δάσκαλος

Την περίοδο του Εθνικού διχασμού στην Κρήτη, ένας επιθεωρητής δημοτικής εκπαίδευσης ανέβαινε μ' ένα μουλάρι σ' ένα ορεινό και δύσβατο χωριό, για να επιθεωρήσει τον εκεί δάσκαλο.

Στο δρόμο που επήγαινε συναντά έναν αγωγιάτη και τον ρωτά: «Δε μου λες, πατριώτη, ο δάσκαλος τι είναι; Βενιζελικός ή βασιλικός;». «Βενιζελικός», απαντά ο αγωγιάτης. «Α, το γαϊδούρι» σχολίασε ο επιθεωρητής.
Ο αγωγιάτης όμως ήταν Βενιζελικός και φίλος του δασκάλου και έτρεξε να μεταφέρει στον δάσκαλο τη στιχομυθία. «Το και το, δάσκαλε. Σε είπε γαϊδούρι».
Την επομένη μπαίνει ο επιθεωρητής στην τάξη και ρωτά το δάσκαλο ποιο

Ανθολόγια ή πανέρια με οχιές;

«Ένα βράδυ η γιαγιά μου κάπνιζε το μαύρο της πούρο, ενώ εγώ μισοκοιμόμουν μακάρια στη ζεστή αγκαλιά της». (Ανθολόγιο Ε’-Στ’ Δημοτικού, σελ. 85).
Βεβαίως, όσοι τουλάχιστον είμαστε πάνω από τα σαράντα και «προλάβαμε» εκείνες τις ολοζωής μαυροντυμένες γριούλες, τις μανάδες ή τις κυρούλες των περισσοτέρων από μας, που ανάβανε-ακούραστες-τα καντήλια στα ταπεινά ξωκλήσια και στα ερημομονάστηρα της Ελλάδας, αυτήν την εικόνα φυλάξαμε στην μνήμη μας: Να μας νανουρίζουν, καπνίζοντας μαύρα πούρα, από την Κούβα, γιατί δεν καταδέχονταν τα παρακατιανά...

«-Μπορεί η γερόντισσα που πέθανε να πήγε στην Κόλαση.
-Λες; Η Κλάρα έγνεψε με το κεφάλι της.
-Το δίχως άλλο θα πήγε στην Κόλαση, γιατί μάλωνε όλα τα παιδιά της

ΠΟΙΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων


Σε μια εποχή γενικευμένης γκρίνιας είναι χρήσιμο να απονέμουμε τον δίκαιο έπαινο σε πρόσωπα που το αξίζουν. Συγκεκριμένα θεωρώ ορθή και θαρραλέα τη στάση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κων. Αρβανιτόπουλου απέναντι στη κ. Ρεπούση και τη συνωστισμένη λογική της. Ο Υπουργός με δική του επιμονή φρόντισε να τυπωθεί και να διανεμηθεί φέτος στην Στ΄ Δημοτικού το νέο βιβλίο Ιστορίας, το οποίο έχει πολύ λιγότερες αδυναμίες, βασίζεται στις ιστορικές πηγές και σέβεται την εθνική μας αξιοπρέπεια. Εξ άλλου στην πρόσφατη παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Αρβανιτόπουλος επέπληξε με επιχειρήματα την κ. Ρεπούση για την εμμονή της σε όσα γράφει και λέγει περί της Ελληνικής Ιστορίας.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Επιμορφωτική συνάντηση Θεολόγων Πρέβεζας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σας ενημερώνω ότι 21 Νοεμβρίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00 μ.μ.- 14:00μμ στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν εγκρίσεως της Περιφερειακής Δ/ντριας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου, ενημερωτική και επιμορφωτική συνάντηση των Θεολόγων Πρέβεζας.
Εκτός από την ενημέρωση που θα αφορά σε τρέχοντα ζητήματα, η συνάντηση θα περιλαμβάνει:
1) Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος
2) Αξιολόγηση μαθητών
Παρακαλούνται οι Δ/ντες των σχολείων να τροποποιήσουν το πρόγραμμα των Θεολόγων καθηγητών όπου χρειάζεται, με σκοπό να μη παρακωλύονται τα μαθήματα του σχολείου, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να προσέλθουν στην συνάντηση, των οποίων η παρουσία θεωρείται υποχρεωτική.
Παρακαλούμε επίσης τους Δ/ντες των Σχολικών Μονάδων να ενημερώσουν ενυπογράφως τους Θεολόγους των σχολείων τους.

Με Τιμή
Ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ01
Τριαντάφυλλος Απ. Σιούλης, Δρ. Φ.

“Stepping out of this stupid role of just wise comment” Ένας άλλος Σοφοκλής, μπροστάρης του λαού

Και κραδαίνοντας τη γροθιά του ο Slavoj κατέληξε:
Stepping out of this stupid role of just wise commentAnd allow me just to conclude with a reference to one of your greatest, maybe the greatest, classical tragedies, Antigone. Don’t fight battles, which are not your battles. In my idea of Antigone, we have Antigone and Creon, these are just two sects of the ruling class. This is, a little bit, like PASOK and New Democracy. In my version of Antigone, while the two members of the royal family are fighting each other, threatening to ruin the state, I would like to see the chorus, the voices of the people, stepping out of this stupid role of just wise comment, take over, constitute a public committee of people’s power, arrest both of them, Creon and Antigone and establish the people’s power.
Slavoj Žižek’s speach in SYRIZA’s event (3-6-2012)

Το σκηνικό της σημερινής τραγωδίας

Απέχουμε ήδη ένα εξάμηνο από τις τελευταίες, διπλές εκλογές και οι προοπτικές για νέες εκλογές έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Μετά από τρία πακέτα συμφωνιών που συνόδευαν τα νέου τύπου κρατικο-ιδιωτικά δάνεια (βαφτίστηκαν ως μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, δημοσιονομικές στρατηγικές) και

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Χαιρετισμός του Κοσμήτορα Μιχάλη Τρίτου, στην ορκωμοσία των πτυχιούχων της Θεολογικής Σχολής

Δημοσιεύουμε παρακάτω τον μνημειώδη χαιρετισμό του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Αγσπητού και σεβαστού φίλου Καθηγητή Μιχαήλ Τρίτου, στην ορκωμοσία των πτυχιούχων της Θεολογικής Σχολής.

Αγαπητοί μου πτυχιούχοι,
Ύστερα από μία κοπιαστική προσπάθεια τεσσάρων ετών αξιώνεσθε της λήψεως του πτυχίου σας, που αποτελεί την επιβράβευση των κόπων σας, αλλά και τη δικαίωση των θυσιών των γονέων σας.
Γίνατε πτυχιούχοι μιας Σχολής που διαθέτει υψηλό επιστημονικό κύρος σε πανορθόδοξο και διαχριστιανικό επίπεδο.

Η κάθαρση δεν μπορεί να περιμένει

-->
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Τα επαχθή μέτρα ψηφίστηκαν στη Βουλή, η τραγωδία, που ο λαός στη μεγάλη του πλειονοψηφία βιώνει, κορυφώνεται και η κάθαρση δεν μπορεί να περιμένει. Η ρεαλιστική τωρινή τραγωδία δεν έχει τη διέξοδο του "από μηχανής θεού" και από μόνος του ο λαός " δι΄ ελέου και φόβου" οφείλει να βρει τη λύση, ξεριζώνοντας νοοτροπίες που αναπτύχθηκαν μέσα από αβυσσαλέα πάθη και χοϊκές αδυναμίες. Αυτά τα πάθη και οι αδυναμίες εξουσιαστών και εξουσιαζομένων κάνουν την κάθαρση να αργεί, να απεργεί, να καθυστερεί, να καρκινοβατεί.
Σε επίπεδο κυβέρνησης, η οποία είχε μια "πύρρειο" νίκη στο νομοσχέδιο για τα μέτρα και όλα τα σήματα SOS κτύπησαν, οφείλει άμεσα να προχωρήσει στα διαρθρωτικά μέτρα και όταν λέμε άμεσα εννοούμε χωρίς παλινδρομήσεις και καθυστερήσεις. Έως τώρα ψηφίζονται νόμοι που στην πράξη μένουν ανενεργοί. Πρέπει να καταλάβουν

Παρουσίαση του ποιητή και στοχαστή Γιώργου Σαραντάρη στις Βρυξέλλες


  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρουσίαση του ποιητή και στοχαστή Γιώργου Σαραντάρη
στις Βρυξέλλες

          Η Βελγική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών διοργανώνει εκδήλωση στις Βρυξέλλες για τον σημαντικό ποιητή και στοχαστή της γενιάς του '30 Γιώργο Σαραντάρη. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012 στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Marie Haps ( rue d' Arlon 14, Αarlenstraat- 1050 Bruxelles) και ομιλητής θα είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου "Γιώργος Σαραντάρης: Ο άνθρωπος, ο ποιητής ο διανοούμενος". Θα ακολουθήσει συζήτηση και δεξίωση.
          Ο Γιώργος Σαραντάρης είναι μια από τις φωτεινότερες φυσιογνωμίες στα ελληνικά γράμματα. Τηρουμένων των αναλογιών μπορεί να θεωρηθεί "ο Μότσαρτ της ποίησης και της φιλοσοφίας στην Ελλάδα", κι αυτό γιατί αν και θυσιάστηκε στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο, σε ηλικία μόλις 33 ετών, άφησε ένα ογκωδέστατο και πολύ σημαντικό έργο. Θυσιάστηκε γιατί αν και ισχνός, με μεγάλη μυωπία και φιλάσθενος απεστάλη στα βουνά της Πίνδου και στην πρώτη γραμμή του μετώπου, όπου δεν άντεξε τις κακουχίες και έσβησε το κερί του τόσο νωρίς. Ο Ελύτης χαρακτήρισε έγκλημα της αθηναϊκής γραφειοκρατίας τον θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη και στοχαστή.

«ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ - ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ 1914-1922»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Γ.Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου «ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ - ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ 1914-1922» παρουσιάζεται την ΤΡΙΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 και στις 7.30 μ.μ. ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ – Δημ. Σούτσου 46, Αμπελόκηποι* .
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
  • Ο κύριος Νικόλαος Ουζούνογλου, καθηγητής του ΕΜΠ και Πρόεδρος του Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών.
  • Ο κύριος Νικόλαος Βικέτος, Γενικός Γραμματέας της Ενώσεως Σμυρναίων.
  • Η κυρία Αρχοντία (Ντία) Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου του εκ της Μαγνησίας και του Χορόσκιοϊ Μικράς Ασίας καταγομένων.
Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Μικρασιατικά τραγούδια.

Μέσα από το ιστορικό μυθιστόρημα « Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία» του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου ξετυλίγεται η τραγωδία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στα χρόνια 1914-1922. Με κέντρο την αρχοντική πόλη της Μαγνησίας, που βρίσκεται