Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Νικόλαος Μπαλασώφ: ''Δεν πιστεύω ότι έκανε τέτοια δήλωση ο Αρχιεπίσκοπος Ιωβ''



Του Αιμίλιου Πολυγένη

Άμεση ήταν η απάντηση του Πατριαρχείου Μόσχας στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ. Ιωβ, Εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στους εορτασμούς για το βάπτισμα των Ρως στο Κίεβο.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ ονόμασε την Ουκρανία κανονικό έδαφος της Κωνσταντινούπολης.

"Ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού είναι ένας εξαιρετικά μορφωμένος άνθρωπος, γνώστης του κανονικού δικαίου, γι΄ αυτό δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η Ουκρανία είναι έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθιερέας Νικόλαος.

Σύμφωνα με τον π. Νικόλαο με τέτοια δήλωση είναι αντίθετη προς την αλήθεια της ιστορίας, αφού και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε επιστολή προς τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο για την επικείμενη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιώβ στο Κίεβο.

Επίσης ο Πρωθιερέας τόνισε ότι η δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου παραποιήθηκαν από το γνωστό υποστηρικτή του διαχωρισμού, και στο παρελθόν ακτιβιστή αίρεσης, στο γνωστό δικτυακό ιστότοπο που υποστηρίζεται από Ελληνοκαθολικούς Ουνίτες.

"Ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ έλαβε μέρος στις λατρευτικές εκδηλώσεις του Κιέβου, μετά από προσωπική πρόσκληση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου. Νόμιζω πως αυτό δείχνει ποια Εκκλησία αναγνωρίζει η Κωνσταντινούπολη στην Ουκρανία" πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ.

Ο π. Νικόλαος υπογράμμισε ότι όλα αυτά είναι στη σφαίρα της δημοσιογραφικής φαντασίας, στην προσπάθεια να πληγεί η νομιμότητα της Εκκλησίας στην Ουκρανία.

"Μην ξεχνάμε πως το 1686 η Μητρόπολη Κιέβο με υπογραφή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Διονύσιο τέθηκε υπό την εξουσία του Πατριάρχη Μόσχας, αναγνωρισμένα από όλους τους Προκαθημένους, και στο πέρασμα των αιώνων δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ" πρόσθεσε κλείνοντας ο Πρωθιερέας Νικόλαος.

http://www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου