Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Το ταξίδι στη Λήμνο και τον Άι Στράτη, οφέλησε ή έβλαψε την Εκκλησία;



ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ
Πρώτοι εμείς γράψαμε εδώ στον «ΕΞΑΨΑΛΜΟ» για το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου στην Λήμνο.
Η πληροφορία μας είχε έλθει τότε συγκεκαλυμμένα και αρχικά αφορούσε μόνο τον Αρχιεπίσκοπο.
Μετά από λίγες ημέρες άρχισε να ακούγεται και το όνομα του Πρωθυπουργού και να κυριαρχεί ο Άι Στράτης ως βασικός προορισμός των δύο κορυφαιών θεσμικών παραγόντων της χώρας .
Ξετυλίγοντας τον μύτο της πρωτοβουλίας αυτής και φωτίζοντας το παρασκήνιο που υπάρχει πίσω απ´αυτόν μάθαμε τα εξής!
Ο ιθύνων νούς αλλά και εμπνευστής της μεγαλεπήβολης αυτής ιδέας που έμελλε να υλοποιηθεί ανήμερα της εθνικής μας επετείου, ήταν ο διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» κ. Κωστής Δήμτσας.
Εξ αυτού άλλωστε αιτιολογείται ως έναν βαθμό και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που ενώ βρισκότανε στις έσχατιές της ελληνικής επικράτειας στον μαρτυρικό και αιματοβαμμένο Άι Στράτη, εντούτοις δεν είπε τίποτα για την εθνική επέτειο και το ΟΧΙ ,ενώ έκανε πανελληνίως γνωστό τον κ. Δήμτσα, ανταποδίδοντάς του τα εύσημα για την καταπληκτική…» ιδέα» που είχε να σύρει ανήμερα της εθνικής μας επετείου, Πρωθυπουργό και Αρχιεπίσκοπο, στον Άι Στράτη! Άντε και στην 25η Μαρτίου με το καλό.Να τους πάει στο… Καστελλόριζο.

Βέβαια ένας τέτοιος σχεδιασμός κάπου αποβλέπει! Και για να επιτύχει στο οργανωτικό μέρος πρέπει να βασίζεται στον παράγοντα μιάς επίσημης πρόσκλησης, την οποία θα έστελνε ένα θεσμικό πρόσωπο από την περιοχή του προορισμού.
Και ο Γέρων Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος, ενώ θα ήταν η ιδανική περίπτωση για κάτι τέτοιο, δεν ήταν του χεριού των εμπνευστών!
Και τον ρόλο αυτό– να απευθύνει δηλαδή τις προσκλήσεις προς τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο– ανέλαβε η Περιφερειάρχις Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία μάλιστα δεν μπήκε κάν στον κόπο να το συζητήσει ή να ενημερώσει, έστω τυπικώς, τον Μητροπολίτη Λήμνου κ. Ιερόθεο.

Και όταν πληροφορήθηκε ο Μητροπολίτης την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και τις ενέργειες της κ. Καλογήρου, της είπε, όπως θα έκανε κάθε άνθρωπος που σέβεται το ρόλο του:
— Πώς είναι δυνατόν να προσκαλείτε τον Αρχιεπίσκοπο στην Μητρόπολή μου και γώ να μην το γνωρίζω;

Και η κυρία Περιφερειάρχις του απάντησε με το γνώριμο ύφος αυτού που θεωρεί τον εαυτό του ταυτόσημο της εξουσίας:
–Εγώ είμαι η αρχή κι εγώ καλώ!–φεύ!
Και η εν λόγω κυρία ανήκει στη ΝΔ και εκλέγεται με την ομπρέλα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης! Μάλιστα είναι φίλα προσκείμενη της οικογένειας Μητσοτάκη!

Και το ταξίδι πραγματοποιήθηκε όπως ακριβώς το είχαν οργανώσει οι εμπνευστές του! Άλλωστε ο κ. Τσίπρας, άθελά του, ομολόγησε δημοσίως οτι το ταξίδι αυτό ήταν ιδέα του Αρχιεπισκόπου! Και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνέχεια, από το ίδιο βήμα, επειδή αισθάνθηκε άβολα από την αποκάλυψη του Πρωθυπουργού, είπε οτι ήταν ιδέα του κ. Δήμτσα.

Έτσι Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος μετέβησαν αρχικά στην ακριτική Λήμνο!
Και ανήμερα της εθνικής μας επετείου πήγαν στον ακριτικό Άι Στράτη , ένα νησί που έχει μείνει γνωστό ως τόπος εξορίας και θυσίας!

Οι δύο επίσημοι επισκέπτες παρακολούθησαν την παρέλαση των μαθητών και στη συνέχεια μετέβησαν στο Μουσείο του νησιού όπου ομίλησαν!

Ο Πρωθυπουργός κ.Τσίπρας κι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθύνθηκαν με τους λόγους τους όχι μόνον προς τους ολίγους παρισταμένους ακρίτες, αλλά προς όλο τον κόσμο, αφού οι ομιλίες τους μεταδόθηκαν τηλεοπτικά και μάλιστα σε απευθείας αναμετάδοση!
Αλγεινή , ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε σε όσους άκουσαν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ.Τσίπρα να ομιλεί επί ημίωρο και να μην εκφράζει κουβέντα για την μεγάλη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου .
Απολογισμό επιτευγμάτων της διακυβέρνησής του έκανε και…αριστερή προπαγάνδα!

Το θλιβερό είναι οτι και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενώ ομίλησε πνευματικά και άφησε και κάποιες αιχμές για την Ευρώπη και για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας,δεν είπε λέξη για την εθνική επέτειο και τις θυσίες αυτού του λαού εκείνη την ηρωική περίοδο, για να αποκτήσει η Ελλάδα την ελευθερία της!

Είπε, όμως, δύο-τρείς φορές ,για τον κ. Δήμτσα, ωσάν να ήτο το …τρίτο επίσημο πρόσωπο στο ταξίδι αυτό. Επίσης έκανε λόγο για το έργο της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ τόσο στην Αθήνα,όσο και εκτός Αθηνών!

Δεν μας έχουν πεί, όμως, μέχρι τώρα πού βρίσκει τους πόρους για να παράγει αυτό το έργο η ΜΚΟ. Για παράδειγμα , η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει προσφέρει τεράστια ποσά στην «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για να μπορεί να κινείται με αυτή την άνεση, αλλά και άλλες πηγές χρηματοδότησης(όπως ο Εφραίμ ) ενισχύουν την Αρχιεπισκοπική ΜΚΟ, αλλά κανείς δεν δίνει απολογισμό εισπράξεων και εσόδων !
Μόνο απολογισμός εξόδων,προσφορών και έργων γίνεται!
Φαντασθείτε τί πρόκειται να γίνει για την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και τους υπευθύνους της την… επόμενη ημέρα,όταν η προηγούμενη παρόμοια κατάσταση που υπήρχε στην Εκκλησία,υπό την «Αλληλεγγύη» και τον κ.Φουρλεμάδη, η οποία δεν ανήκε μόνο στην Αρχιεπισκοπή όπως η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», αλλά στη Σύνοδο και έδινε καθηκόντως λεπτομερή απολογισμό εσόδων και πεπραγμένων, σέρνεται τώρα σε δίκες!Φαντασθείτε τί έχει να υποστεί η ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Και δεν είναι σχήμα λόγου!!
Οψόμεθα!!! Όλα τα ωραία έχουν παρόμοια κατάληξη!

Προφανώς γιαυτό και αναπτύσσεται αυτό το έντονο φλέρτ με το κυβερνών κόμμα! Η εκλογή σε βουλευτή εξασφαλίζει πάντα πολιτική ασυλία και μειώνει τα καρδιοχτύπια!

Όμως, αλήθεια, πού απέβλεπε το ταξίδι αυτό του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου στη Λήμνο και στον Άι Στράτη;
Τί καρπούς απέδωσε στον ακριτικό λαό των δύο νησιών και στη χώρα ;
Ασφαλώς και ενίσχυσε το ηθικό των ακριτών μας και πέρα από την επιτυχία που σαφώς είχε σε επικοινωνιακό επίπεδο, δεν φαίνεται να απέδωσε κάτι το ιδιαίτερο και στις δύο πλευρές!
Εντελώς συμπτωματικά διέσωσε, έστω επιφανειακά και σε επίπεδο εικόνας, τον Πρωθυπουργό από το ράπισμα που εδέχθη η Κυβέρνηση, μετά την απόφαση του ΣτΕ, που εξεδόθη ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, παραμονή του ταξιδιού!
Ναι, λειτούργησε, τρόπον τινά, ως σωσίβιο!

Το κακό είναι οτι στα μάτια της κοινής γνώμης και των λοιπών πολιτικών δυνάμεων της χώρας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με την παρουσία του και τη συμμετοχή του σε αυτό το ταξίδι έδωσε την εικόνα του συνεργού!
Συνοψίζοντας τον συλλογισμό που αναπτύξαμε στην παρουσίαση του θέματος αυτού μπορούμε να πούμε– αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη των απόψεών μας– οτι δεν απέδωσε το ταξίδι αυτό τα αναμενόμενα για την Εκκλησία! Αντιθέτως μάλιστα!
Και όποιος εισηγήθηκε κάτι τέτοιο — ανεξαρτήτως στόχου και άλλων ευσεβών πόθων– επρόσφερε πολύ κακές υπηρεσίες στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στην Εκκλησία μας, γιατί ο απλός κόσμος που δεν γνωρίζει το παρασκήνιο και τις ενδότερες παραμέτρους που επέβαλαν ένα τέτοιο ταξίδι , δημιούργησε πολλούς αρνητικούς συνειρμούς, που δεν κάνουν καλό στην Εκκλησία, γιατί οδηγούν το ποίμνιο στο να απολέσει την εμπιστοσύνη που πάντα είχε στην Εκκλησία του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου