Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Απάντηση στους ιερόσυλους από την Μητρ.Πειραιώς: Ο Χριστός νυμφεύθηκε μόνο την Εκκλησία



Την πάγια τακτική κάποιων ιερόσυλων να επιχειρούν να εμφανίσουν τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό ως παντρεμένο κατακρίνει με ανακοινωσή του το γραφείο αιρέσεων και παραθρησκειών της Μητρόπολης Πειραιώς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Εν Πειραιεί τη 28η Νοεμβρίου 2016
ΤΟ «ΧΑΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ» ΚΑΙ Η ΔΗΘΕΝ «ΠΑΝΤΡΕΙΑ» ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Έχει γίνει πια «καθεστώς» η τακτική των χριστιανομάχων να ρίχνουν τα φαρμακερά τους βέλη κατά του Θεανδρικού πρόσωπου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, παραμονές μεγάλων εορτών, με ανιστόρητα και πολλές φορές παιδαριώδη και γελοία δημοσιεύματα. Σκοπός τους να σπείρουν την αμφιβολία στους ολιγόπιστους, να καταδείξουν την Εκκλησία μας ως δήθεν αναξιόπιστη, να μειώσουν την αξία των μεγάλων εορτών, κατά τις οποίες ο πιστός λαός του Θεού βιώνει τα σωτήρια γεγονότα της εν Χριστώ απολυτρώσεώς μας. Και προ πάντων να βεβηλώσουν το Θείο Πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Σέκτες ή Καταστροφικές Λατρείες. Σκοποί, μέθοδοι προσυλιτισμού, συνέπειες, Βοήθεια αυτοπροστασία



Τι είναι οι Σέκτες ή Καταστροφικές Λατρείες; 
Σκοποί. 
Μέθοδοι προσηλυτισμού. 
"Προγραμματισμός" των μελών. 
Συνέπειες στην ψυχοσωματική υγεία. 
Συνέπειες στο οικογενειακό-κοινωνικό περιβάλλον. 
Ποιος μπορεί να παγιδευτεί; 
Πού γίνεται ο προσηλυτισμός; 
Πότε και από ποιόν υπάρχει κίνδυνος; 
Το σκηνικό της New Age. 
Βοήθεια - Αυτοπροστασία. 

Τι είναι οι Σέκτες ή Καταστροφικές Λατρείες;

Καταστροφική λατρεία είναι οργάνωση της οποίας τα μέλη έχουν στρατολογηθεί με ανήθικα και παραπλανητικά μέσα. Οι οπαδοί μιας τέτοιας ομάδας αποβάλλουν σταδιακά την ελεύθερη λειτουργία της προσωπικής σκέψης και κρίσης, μέσα από διαδικασίες πλύσεως εγκεφάλου, καταλήγοντας σε απόλυτη εξάρτηση από τον άνθρωπο που βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας μέσα στην ομάδα, το γκουρού ή τον διδάσκαλο. Με τις καταστροφικές λατρείες συμπλέκονται και ποικίλες οργανώσεις που χαρακτηρίζονται απλά "λατρείες" (cults) και διακρίνονται από τις καταστροφικές, μόνο από το πόσο επικίνδυνες φαίνεται να αποβαίνουν για την ανθρώπινη προσωπικότητα. Κάποιες από τις οργανώσεις αυτές χαρακτηρίζονται ψυχολατρείες. 'Αλλες αναφέρονται σαν παραθρησκευτικές ή παραχριστιανικές ομάδες, νέες αιρέσεις, ολοκληρωτικές θρησκείες ή σαν θρησκείες της νεότητας. Στο σύνολό τους σχεδόν εντάσσονται στο λεγόμενο σύνδρομο της Νέας Εποχής (New Age) κι έχουν κοινή αρχή τον αποκρυφισμό.

Ιερά Σύνοδος: Η βουδιστικής προέλευσης, νεοφανής οργάνωση Arigatou είναι ασυμβίβαστη προς την Ορθόδοξη Πίστη



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Δ/νσις: Ιωάννου Γενναδίου 14 - 115 21,
Αθήναι
Τηλ. 210-7272.204,
FAΧ 210-7272.210,
Αριθμ. Πρωτ. 5142
Αριθμ. Διεκπ. 2332
ΑΘΗΝΗΣΙ 27η Οκτωβρίου 2016
Προς
Την Πανελλήνιον Ένωσιν Θεολόγων
Ενταύθα
Εις απάντησιν της υπ' αριθμ. πρωτ. 38/14.4.2016 υμετέρας επιστολής, δι' ης διαπυνθάνεσθε περί της οργανώσεως Arigatou, γνωρίζομεν υμίν ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, 
εν τη Συνεδρία Αυτής της 18ης παρελθόντος μηνός Αυγούστου έ.έ., απεδέχθη την ανατεθείσαν Αυτή σχετικήν εισήγησιν της αρμοδίας Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων περί της εν λόγω οργανώσεως, συμφώνως προς την οποίαν:
«Η μητρική οργάνωσις Μyochikai, της οποίας θυγατρικόν οργανισμόν αποτελεί το Ίδρυμα Arigatou, ανήκει εις τα νέα ιαπωνικά θρησκευτικά κινήματα βουδιστικής προελεύσεως, τα οποία ανεπτύχθησαν εις την Ιαπωνίαν τον 20όν αιώνα.
Η ιδρύτρια αυτής Μiyamoto Μitsu υπήρξεν αρχικώς ηγετικόν στέλεχος άλλης βουδιστικής θρησκευτικής κινήσεως, τηςReiyukai, εξ ης απεχώρησεν το 1950, μετά από σκάνδαλον φοροδιαφυγής και άλλων κατηγοριών και ίδρυσε την νέαν οργάνωσιν Μyochikai το ίδιον έτος, η οποία διδάσκει θέσεις και πρακτικάς της βουδιστικής ιαπωνικής αιρέσεως Νichiren.

Αμερικανική εκστρατεία για περισσότερες ελευθερίες στον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Τουρκία



Μια ευρύτατη κινητοποιήση επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σχετικά με το ομολογουμένως ασφυκτικό καθεστώς που διέπει τις σχέσεις του Οικουμενικού μας Πατριάρχη με τις τουρκικές αρχές. Νομοθέτες στην πολιτεία της Ιντιάνα επεξεργάζονται ένα ψήφισμα για τη θρησκευτική ελευθερία για τον πνευματικό ηγέτη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος ζει στην Τουρκία.

Ο Επίσκοπος Μωκησσού (περιλμβάνει Ιλιννόις, Ιντιάνα και άλλες αμερικανικές πολιτείες) Δημήτριος πιέζει υπερ ψηφίσματος στην Ιντιάνα που θα δίνει στον Οικουμενικό Πατριάρχη περισσότερη ελευθερία.

Ο τουρκικός νόμος ως γνωστόν απαιτεί από αυτόν να είναι Τούρκος πολίτης, ακόμη και αν αυτός εκλέγεται από Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Βαρθολομαίος και Φιντέλ



Γράφει και παρουσιάζει ο Γιάννης Γιγουρτσής από την Κωνσταντινούπολη 

Τον Ιανουάριο του 2004 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε ένα από τα πιο τολμηρά και πιο «πολιτικά» ταξίδια της 25χρονης πατριαρχίας του. Επισκέφθηκε την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο. Το ταξίδι αυτό είχε προκαλέσει τότε μεγάλη εντύπωση και είχε συγκεντρώσει τα φώτα της παγκόσμιας προσοχής. Αφορμή για την πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Φιντέλ Κάστρο στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήταν η δωρεά προς το Πατριαρχείο του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, του πρώτου που θα λειτουργούσε στην Αβάνα και ευρύτερα στην Κούβα. Τον ναό τον είχε χτίσει το κουβανικό κράτος και τον δώρισε ο ίδιος ο Φιντέλ στον Πατριάρχη. 

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και Συνταγματική Αναθεώρηση



Η συνταγματική διάσταση του θέματος που αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, η συμπόρευσή τους σε μια ιστορική αναδρομή, η διάκριση των ρόλων τους και η προσέγγιση μιας Συνταγματικής Αναθεώρησης απασχόλησε, σε δημόσια συζήτηση με τίτλο «Σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και Συνταγματική Αναθεώρηση» που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου, ομάδα πανεπιστημιακών και ακαδημαϊκών στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Με συντονιστή τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρο του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφώντα Κοντιάδη, οι Νίκος Αλιβιζάτος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ιωάννης Κονιδάρης και Μιχάλης Σταθόπουλος έκαναν τις εισηγήσεις τους παρουσία του νυν και πρώην υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη και Κώστα Γαβρόγλου, πανεπιστημιακών, επιστημόνων και πλήθους κόσμου. Η φόρτιση της συζήτησης για τη συνταγματική διάσταση του θέματος, που αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας – πολιτείας έγινε από την Εκκλησία, τόνισε ο πρώτος ομιλητής της δημόσιας συζήτησης με θέμα «Σχέσεις Εκκλησίας – πολιτείας και Συνταγματική Αναθεώρηση».

Τι ακριβώς κάνει ο Οικ. Πατριάρχης με τους Βούλγαρους;



Τη στιγμή που το εκκλησιαστικό τοπίο συνταράσσεται από τα πολλά…Ρίχτερ της απόφασης της Βουλγαρικής Εκκλησίας με την οποία απορρίπτει ουσιαστικά την Αγία & Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης βάζοντας φωτιά στο εκκλησιαστικό διπλωματικό τοπίο. η στάση του Φαναρίου είναι τουλάχιστον περίεργη! 
Υπενθυμίζεται πως σε συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας κατέληξε σε ένα συμπέρασμα σχετικά με τη Σύνοδο της Κρήτης και τις αποφάσεις της, επιμένοντας στην απόρριψή τους.
Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος μάλιστα είχε ενημερώσει πριν από την Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο , με επιστολή στην οποία περιλαμβάνεται η εν λόγω απόφαση της βουλγαρικής Συνόδου, ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σύντομα.
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιχειρεί προσέγγιση με τους Βουλγάρους δια της τεθλασμένης; 

Αρχιμ. Αθανάσιος, Προηγούμενος Ι.Μ.Μ. Μετεώρου, Σχολιασμός της απόφασης της Ιεραρχίας



Ἀρχιμ. Αθανάσιου Αναστασίου,Προηγουμένου Ἱ. Μ. Μεγάλου Μετεώρου
Ἕνας πρῶτος σχολιασμός τῆς ἀποφάσεως τῆς Ἱεραρχίας
τῆς 23ης-24ης Νοεμβρίου 2016

Στίς 23 καί 24 Νοεμβρίου 2016συνεδρίασε ἐκτάκτως ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆςἹεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος μέἀποκλειστικό θέμα τήν ἀποτίμηση τῆς«Συνόδου» τῆς Κρήτης. Τήν συνεδρία αὐτή τῆς Ἱεραρχίας ἀνέμενε μέ μεγάλο ἐνδιαφέρον καί ἀγωνία ὁ πιστός λαός τοῦ Θεοῦ,
πού εἶχε ἐναποθέσει σέ αὐτή τίς ἔσχατες ἐλπίδες του γιά ἕναν ἐπαναπροσδιορισμό τῶν θέσεων τῆς Ἱεραρχίας, πού θά ὁδηγοῦσε στόν ἐντοπισμό τῶν ἐσφαλμένων ἐπιλογῶν καί ἀποφάσεων τῆς «Συνόδου» τῆς Κρήτης.
Δυστυχῶς, ὅμως, οἱ προσδοκίες αὐτές διαψεύστηκαν, γεγονός πού μᾶς προκάλεσε βαθύτατο πόνο καί μεγάλη ἀπογοήτευση. Αἰσθανόμαστε τήν ἱερατική καί μοναχική μας συνείδηση νά ἀντιδρᾶ ἔντονα καί νά ἀνθίσταται, ἀδυνατώντας νά κατανοήσει καί νά ἀποδεχθεῖ τίς ἀποφάσεις πού ἐλήφθησαν.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ.Σεραφείμ τοποθετείται επί του τελικού Δελτίου Τύπου της Ιεραρχίας



Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ.Σεραφείμ τοποθετείται επί του τελικού Δελτίου Τύπου της Ιεραρχίας

Κατόπιν της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ιστολογίου (katanixis.blogspot.gr) με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ.Σεραφείμ, δημοσιεύουμε την τοποθέτησή Του επί του Δελτίου Τύπου της 2ας Συνεδρίας της εκτάκτου Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, 24 Νοεμβρίου 2016. Υπενθυμίζουμε οτι στη δεύτερη ημέρα της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, εξέδωσε το Δελτίο Τύπου που αναστάτωσε, απογοήτευσε και εξόργισε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας με την απόφαση που έλαβε σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΣ Ο Α΄, Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ (1279)

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΣ Ο Α΄, Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ (1279) 
Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
__________________
Μελετώντας κανείς τον βίο του Ομολογητή Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Σερβίας Αγίου Ιωαννικίου Α΄, τόσο από τον πρώτο βιογράφο του Αγίου, τον Αρχιεπίσκοπο Δανιήλ τον Β΄, αλλά και από άλλα συγγράμματα όπως τον ‘’Αγιορείτικο Ημεροδείκτη’’, το ‘’Μητρώον Αγιονυμίας’’ κλπ, αλλά και το ογκώδες βιβλίο του μ. γέροντος Μωυσή Αγιορείτη που τιτλοφορείται ‘’Άγιοι του Αγίου Όρους’’, αντιλαμβάνεται το αλληλένδετο της ομολογιακής πορείας και ποιμαντικής του Ορθοδόξου Επισκόπου.   

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΠΕΡΙ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ


ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ

Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει τῇ 8η Νοεμβρίου 2016
Σύναξις τῶν Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν Μιχαὴλ καὶ Γαβριὴλ
καὶ πασῶν τῶν ἀσωμάτων καὶ ἐπουρανίων Δυνάμεων.

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος,
τῆς Ἁγίας καὶ ὁμοουσίου καὶ ζωοποιοῦ Τριάδος.

Πρὸς τὴν Ἱερὰ Κοινότητα τοῦ Ἁγίου Ὄρους καὶ τοὺς Σεβαστοὺς ἁγίους Καθηγουμένους τῶν Ἱερῶν Μονῶν.
        “Πᾶς οὖν ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοὶ ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγὼ ἐν αὐτῷ ἔπροσθεν τοῦ Πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς· ὅστις δ᾿ ἄν ἀρνήσηταί με ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ἀρνήσομαι αὐτὸν κἀγὼ ἔμπροσθεν τοῦ Πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς.(Μτ. Ι, 32)

Ἡ Συνοδικὴ Ἀπόφαση τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Γεωργίας, τοῦ 1988, γιὰ τὶς Συμφωνίες τοῦ Σαμπεζὺ καὶ τοῦ Μπάλαμαντ, γιὰ τὴν Θεωρία τῶν Κλάδων καὶ πολὺ περισσότερα


Μία Ἀπόφαση Ὁρόσημο, μεῖζον κεφάλαιο στὸν Ἀγῶνα γιὰ τὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησιολογία
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ἡ Συνοδικὴ Ἀπόφαση τῆς Ἀποστολικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Γεωργίας, τοῦ 1998 ἔχει ξεχωριστὴ σημασία ἀνάμεσα στὰ Κείμενα - ὁρόσημα τῆς σύγχρονης Ὀρθοδόξου ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας, τὰ ὁποῖα σφραγίζουν τὸν ἀγώνα τῆς Ἐκκλησίας νὰ διατηρήσει ἀνόθευτη τὴν «ἅπαξ παραδοθεῖσαν πίστιν» καὶ τὴν πίστη Της στὴν «Μίαν Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν». 
Στὸ ἀπόηχο μιᾶς παλαιότερης ἀπόφασης τῆς Ρωσικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Διασπορᾶς (Ὑπερορίου), τοῦ 1983, ἡ ὁποία καταδίκαζε τὴν αἵρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ, μὲ εἰδικότερη μάλιστα ἀναφορὰ στὴ «Θεωρία τῶν Κλάδων», ἡ ἐν λόγω Ἀπόφαση τῆς Ἐκκλησίας τῆς Γεωργίας εἶναι εὐρύτερου φάσματος, καθὼς θίγει ἕξι διαφορετικὲς ἐκφράσεις ἀνορθοδόξων διδαχῶν, ποὺ ἀπορρέουν ἀπὸ τὴν σύγχρονη Οἰκουμενικὴ κίνηση καὶ οἰκουμενικὴ διαπλοκὴ Τοπικῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν. 

Ανακοινωθέν της Συνελεύσεως των εν Ελβετία Ορθοδόξων Επισκόπων


Προσκλήσει τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ἑλβετίας κ. Ἱερεμίου, Προέδρου, συνῆλθεν, κατὰ μῆνα Νοέμβριον 2016, εἰς τὸ Ὀρθόδοξον Κέντρον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου εἰς Σαμπεζὺ Γενεύης, εἰς τὴν πρώτην μετὰ τὴν σύγκλησιν τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας συνεδρίαν αὐτῆς, ἡ Συνέλευσις τῶν ἐν Ἑλβετίᾳ Ὀρθοδόξων Ἐπισκόπων (Assemblée des évêques orthodoxes de Suisse – AEOS), συμμετοχῇ τῶν: Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ἑλβετίας κ. Ἱερεμίου, Προέδρου, (Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον), Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ἰγνατίου (Πατριαρχεῖον Ἀντιοχείας), Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου κ. Νέστωρος (Ἐκκλησία Ρωσσίας), Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου κ. Ἀνδρέου (Ἐκκλησία Σερβίας), Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ἰωσὴφ (Ἐκκλησία Ρουμανίας) καὶ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Λαμψάκου κ. Μακαρίου (Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον).

Ὁ Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ρωσσίας ἐν Ὑπερορίᾳ κ. Μιχαὴλ ἀπουσίαζε εἰς προσκυνηματικὸν ταξείδιον εἰς Ἱεροσόλυμα.

1. Ἡ Συνέλευσις ἤνοιξε τὰς ἐργασίας αὐτῆς, ἐγκαινιάζοντας τὴν μετὰ τὴν Ἁγίαν καὶ Μεγάλην Σύνοδον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας νέαν περίοδον, μελετώντας ἐπίκαιρα ἐρωτήματα.

Ο Πάπας βράβευσε Έλληνα θεολόγο που «γεφυρώνει» την παπική σκέψη με την ορθόδοξη θεολογία



Του Μανώλη Κείου

Είναι δυνατόν η σκέψη του Πάπα να συναντάται με την Ορθόδοξη Θεολογία; Το ερώτημα είναι ρητορικό βεβαίως πλην όμως ο νυν Πάπας Φραγκίσκος εξήρε την έρευνα Έλληνα Ορθόδοξου Θεολόγου για τον «πλούτο της συνάντησης μεταξύ της σκέψης Ράτσινγκερ με την ορθόδοξη θεολογία»... Που έγιναν όλα αυτά; 

Όπως είχε αποκαλύψει το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ πριν από ενάμισι μήνα, Έλληνας καθηγητής θεολογίας-και μάλιστα δογματικής- στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ο ένας εκ των νικητών του φετινού βραβείου Ράιζινγκερ, του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου δηλαδή.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, λοιπόν, το πρωί του Σαββάτου στο πλαίσιο της απονομής στους νικητές του Βραβείου Ράτσινγκερ 2016 , μονσινιόρ Inos Biffi και κ.Ιωάννη Κουρουμπελέ, δήλωσε πως το βραβείο Ράτσινγκερ δίνεται «ως ένδειξη της ευγνωμοσύνης της Εκκλησίας σε μελετητές και καθηγητές που έχουν ξεχωρίσει για την επιστημονική έρευνα τους στο θεολογικό τομέα».

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Μαζί ή χωριστά; Συμβολή στο διάλογο



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ» 
ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 
ΩΡΑ: 7μμ 

Πολυδύναμο Κέντρο Νεολαίας Δήμου Νεάπολης - Συκεών 
Ζάκκα 25 (με Διδυμοτείχου γωνία) Έναντι Στρατοπέδου Παύλου Μελά 

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 
Μαζί ή χωριστά; Συμβολή στο διάλογο 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ 

Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής Θεολογικής ΑΠΘ 
π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, Πρωτοσύγκελος Ι.Μ. Ξάνθης 
Στέλιος Παπαθεμελής, Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης 

Συντονίζει 
ο Γιάννης Τσιάφης, καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης, μέλος της Κ.Ε. της Χριστιανικής Δημοκρατίας 

Είσοδος ελεύθερη 

Εφημερίδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ 

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Θρησκευτικά «πολλαπλών ταχυτήτων»



ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Οι παθογένειες της ελληνικής εκπαίδευσης αναδεικνύονται (και) μέσα από την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών των Θρησκευτικών σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Τα προγράμματα συνεχίζουν να προκαλούν οξύτατες αντιδράσεις και εφαρμόζονται μετ’ εμποδίων ή απλώς στα... χαρτιά. Κομβικό σημείο είναι η απουσία βιβλίων γραμμένων με βάση τα νέα προγράμματα. Αυτό αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να καταφεύγουν σε φωτοτυπίες για να διδάξουν τα νέα προγράμματα, οι οποίες κοστίζουν, καθώς σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν φωτοτυπικά μηχανήματα και αναλώσιμα. Ευρύτερα, η έλλειψη επαρκούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο του νέου ανεπεξέργαστου από προηγούμενες χρονιές υλικού, η ελλοχεύουσα δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία κάποιων και οι αντιδράσεις με ιδεολογικό πρόσημο, αποτελούν τα βαρίδια της πρώτης χρονιάς εφαρμογής των νέων Θρησκευτικών. Ουσιαστικά, οι «φυλές» των θεολόγων έχουν διχαστεί, με χαρακτηριστικά ιδεολογικού εμφυλίου. Πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Παιδείας τονίζουν στην «Κ» ότι τα νέα προγράμματα εφαρμόζονται και θα βελτιωθούν μετά και την ολοκλήρωση του διαλόγου με την Εκκλησία. Καθοριστική θα είναι η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, ο σχολικός σύμβουλος Θεολόγων Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας Τριαντάφυλλος Σιούλης, ανέφερε στην «Κ» ότι

Συγκινητικές πράξεις παιδιών -«Είδη σε αναμονή» σε κυλικείο σχολείου στην Κορώνη


Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία αλληλεγγύης έλαβαν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Κορώνης.

Τοποθετήθηκε πίνακας στο κυλικείο του σχολείου όπου αναγράφονται τα «είδη σε αναμονή» και αφορούν φυσικά μαθητές των αντίστοιχων σχολείων.

Κάποιος που έχει την δυνατότητα μπορεί να πληρώσει ένα προϊόν στο ταμείο του κυλικείου και αυτό να γραφεί στον πίνακα, χωρίς να το προμηθευτεί ο ίδιος.

Επειτα, όταν στο κυλικείο απευθυνθεί μαθητής που ενδεχομένως να μην έχει την δυνατότητα να αγοράσει κάποιο είδος, θα μπορεί να διαλέξει από τον πίνακα κάτι που αναγράφεται, το οποίο θα παραλάβει δωρεάν.

Στη συνέχεια, όταν στο κυλικείο βρεθεί ένας μαθητής που δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει κάποιο είδος, μπορεί να διαλέξει κάτι από τον πίνακα, το οποίο θα του παραχωρείται δωρεάν.

Xωρίς εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης



ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

​​Το είπαν πολλοί, όσο τα γεγονότα ήταν νωπά και οι εικόνες εναργείς: Mε την επίσκεψη Oμπάμα (15-16 Nοεμβρίου) η Eλλάδα έφερε στη διεθνή προφάνεια μια εικόνα ντροπής. Oχι φτώχειας (η φτώχεια δεν είναι ντροπή), ίσως ούτε και ανοργανωσιάς. Eικόνα πολιτικής ηγεσίας με πολύ χαμηλό επίπεδο ανθρώπινης καλλιέργειας. Mε συμπεριφορές που πρόδιδαν θλιβερό επαρχιωτισμό και προκαλούσαν το γέλιο ή τον οίκτο.

Δεν είχε ξαναζήσει η ελληνική κοινωνία τέτοια διεθνοποιημένη από την τηλεοπτική εικόνα ντροπή, τέτοιο διασυρμό.

Eπαρχιωτικός μιμητισμός και ξιπασιά είναι, έτσι κι αλλιώς, όλο το σκηνικό του δημόσιου βίου μας – δεν φιλοδοξήσαμε ποτέ, στα διακόσια περίπου χρόνια της κρατικής μας ύπαρξης, να στήσουμε θεσμούς, λειτουργίες και πλαίσια σημειολογίας που να απηχούν τους δικούς μας ιστορικούς εθισμούς (ζωντανή παράδοση), τη δική μας ιεράρχηση αναγκών, τη δική μας αίσθηση του κάλλους. Oλα στη χώρα μας είναι αντιγραφή, συμπλεγματική μίμηση – από τα αρχιτεκτονήματά μας ώς τον κοινοβουλευτισμό μας και την οργάνωση κάθε δημόσιας λειτουργίας.

Ο ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΣ ΡΑΜΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ




Σε πλήρη σύμπνοια και πιθανότατα σε συνεννόηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα διεκδικεί με πονηρό χαμόγελο τα πάντα για τη χώρα του.

Ακύρωσε με τουρκική υπόδειξη τη συμφωνία Κώστα Καραμανλή και Σάλι Μπερίσα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Καταπιέζει με διάφορους τρόπους την ελληνική εθνική κοινότητα στην Αλβανία με πρόσφατο παράδειγμα την κατεδάφιση ελληνικών οικιών στη Χειμάρρα.

Ενθαρρύνει την ανθελληνική προπαγάνδα των Τσάμηδων, απογόνων των εγκληματιών πολέμου του 1941-44 και μέσω του Τσάμικου ζητήματος διεκδικεί ως αλβανική τη Θεσπρωτία.

Ανακαλύπτει ανύπαρκτες μειονότητες στην Ελλάδα συγχέοντας σκοπίμως τους Αλβανούς με τους αρβανιτόφωνους Έλληνες, τους υπερήφανους Αρβανίτες.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ο Θεός προνοεί για όλα



Από το βίο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος
 
Άλλοτε πάλι, καθώς ο άγιος πήγαινε στα πατριαρχεία, τον πλησιάζει ένας ευγενής, που είχε καταντήσει σε έσχατη φτώχεια, γιατί κλέφτες του είχαν αρπάξει όλα του τα υπάρχοντα.

Πρόσταξε λοιπόν να του δώσουν ελεημοσύνη, για την ξαφνική εκείνη πτώχευση, δεκαπέντε λίτρες χρυσάφι. Ο άνθρωπος όμως που πήρε τη σχετική εντολή – θες από δική του παρακοή, θες από υποκίνηση των υπαλλήλων της Εκκλησίας, επειδή δεν είχαν απομείνει πολλά χρήματα και ο μέγας Ιωάννης δεν φρόντιζε να μαζεύει θησαυρούς -, έδωσε πέντε μόνο λίτρες στο φτωχό.

Καθώς αργότερα ο μακάριος έβγαινε από το πατριαρχείο, μια χήρα γυναίκα, πολύ πλούσια, του έβαλε στο χέρι ένα έγγραφο δωρεάς με το οποίο πρόσφερε στην Εκκλησία πεντακόσιες λίτρες χρυσάφι. Μόλις το πήρε στα χέρια του ο άγιος, πληροφορήθηκε από τη θεία χάρη, που κατοικούσε μέσα του, αυτό που είχε γίνει αντίθετα στην προσταγή του.

Μην κοπιάζουμε να θησαυρίζουμε, ενώ άλλοι υποφέρουν από την πείνα


Ας μη γίνουμε, αγαπητοί μου φίλοι και αδελφοί, κακοί διαχειριστές των αγαθών που μας δόθηκαν.
Ας μην κοπιάζουμε για να θησαυρίζουμε και ν’ αποταμιεύουμε, ενώ άλλοι υποφέρουν από την πείνα. Ας μιμηθούμε τον ανώτατο και κορυφαίο νόμο του Θεού, που στέλνει τη βροχή σε δικαίους και αδίκους και ανατέλλει τον ήλιο επίσης για όλους.

Αυτός έκανε τη γη ευρύχωρη για όλα τα χερσαία ζώα, δημιούργησε πηγές, ποτάμια, δάση, αέρα για τα φτερωτά και νερά για τα υδρόβια, και έδωσε σ’ όλα τα όντα άφθονα τα απαραίτητα για τη ζωή τους στοιχεία, χωρίς να τα περιορίζει καμιά εξουσία, χωρίς να τα καθορίζει κανένας γραπτός νόμος, χωρίς να τα εμποδίζουν σύνορα.

Και αυτά τα στοιχεία τα παρέδωσε κοινά και πλούσια, χωρίς διάκριση ή περικοπή, τιμώντας την ομοιότητα της φύσεως με την ισότητα της δωρεάς και δείχνοντας τον πλούτο της αγαθότητός Του.

Οι άνθρωποι, όμως, αφότου έβγαλαν από τη γη το χρυσάφι, το ασήμι και τα πολύτιμα πετράδια, αφότου έφτιαξαν ρούχα μαλακά και περιττά και αφότου απέκτησαν άλλα παρόμοια πράγματα, που αποτελούν αιτίες πολέμων και επαναστάσεων και τυραννικών καθεστώτων, κυριεύθηκαν από παράλογη υπεροψία.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Παρέµβαση καί κείµενο στήν Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος (Νοέµβριος 2016) Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου


Παρέµβαση καί κείµενο στήν Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος (Νοέµβριος 2016)
Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου 
Στήν τελευταία Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος (23-24 Νοεµβρίου 2016) ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σερρῶν κ. Θεολόγος διάβασε τήν εἰσήγησή του, µέ τίτλο «Ἐνηµέρωσις περί τῶν διεξαχθεισῶν ἐργασιῶν τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας» καί στήν συνέχεια ἔγινε εὐρύτατη συζήτηση γιά τό περιεχόµενο τῆς εἰσηγήσεως καί ἐλήφθησαν ἀποφάσεις. 
Ἡ εἰσήγηση εἶχε τρία βασικά σηµεῖα, πρῶτον τό Συνοδικό Πολίτευµα τῆς Ἐκκλησίας καί ἡ προετοιµασία τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου, δεύτερον ἡ διαχρονική συνεισφορά τῆς Ἐκκλησίας µας στήν προετοιµασία καί διαµόρφωση τῶν κειµένων της,  καί τρίτον οἱ προτάσεις γιά τά περαιτέρω. Στήν πραγµατικότητα ἡ εἰσήγηση ἐκινεῖτο στόν ἄξονα τῆς ἐνηµερώσεως τῶν µελῶν τῆς Ἱεραρχίας γιά τήν Σύνοδο τῆς Κρήτης καί γιά τίς ἀποφάσεις πού ἔπρεπε νά λάβη ἡ Ἱεραρχία µας.

π. Ιωάννης Ρωμανίδης πως: ''Οι περισσότεροι που ομιλούν για παράδοση, είναι συντηρητές της παραδόσεως


Λέγει ο μακαριστός π. Ιωάννης Ρωμανίδης πως: ''Οι περισσότεροι που ομιλούν για παράδοση, είναι συντηρητές της παραδόσεως, δηλαδή διαφυλάσσουν τα εξωτερικά σχήματα της παραδόσεως, και αγνοούν τον εσώτερο πυρήνα της...'' 
~ Εμπειρική δογματική.

Έτσι συναντούμε εξαίρετους γνώστες περί εκκλησιαστικών θεμάτων, και Αποστολικών κανόνων, σε διάφορα ζητήματα αλλά και να μην τούς δέχονται ταυτόχρονα. Επιλεκτικά αγνοούμε, και δεν αναφέρουμε ουτέ ζητούμε την εφαρμογή τους σε θέμματα που χαλούν το ''θεολογικό image'' μας... 

Όπως την απαγορεύση από τούς 45ο και 65ο Αποστολικούς κανόνες, περί συμπροσευχών: «Επίσκοπος ή Πρεσβύτερος ή Διάκονος αιρετικοίς συνευξάμενος μόνον, αφοριζέσθω, ει δε επέτρεψεν αυτοίς ως κληρικοίς ενεργήσαι τι, καθαιρήσθω» και «Ει τις κληρικός ή λαϊκός εισέλθοι, εις συναγωγήν Ιουδαίων ή αιρετικών, προσεύξασθαι, και καθαιρείσθω και αφοριζέσθω». 

Αυτά φυσικά για του πατριαρχικούς είναι ψιλά γράμματα ταχουνε γραμμένα στα παλιά των υποδημάτων τους…μόνο ότι πιστεύουν πως αλλοιώνει την «παποσύνη» τους επικαλούνται και τηρούν με άκρα ευλάβεια!

Οι Πατέρες της Εκκλησίας ως πρότυπα της Οικουμενικής Κινήσεως. Απάντησις εις τα κατάπτυστα δημοσιεύματα των Ζηλωτών ενάντια στο Κολυμπάριον


Των Δρ. Indianna Jones (Καθηγητού Θεολογικής Σχολής Της Χάλης)
και Clark Kent (Ανταποκριτή ειδήσεων στο Κέντρο Οικουμενικών σπουδών Chambe-Zumba)

Εις τους (έμμισθους) ακαδημαϊκούς εργάτας σε εντεταλμένη υπηρεσία ευγνωμόνως αφιερούται…

Αντίδωρον εις τον σύλλογον θεολόγων ο «Καιρός» για την μαρτυρική του ταπείνωση να σκύψει και να ζητιανέψει μέχρις καραμπινάτης οσφυοκαμψίας την βοήθεια της Αριστεράς, προκειμένου ο τόπος μας να διδάσκεται θρησκευτικά που ελευθερώνουν από κάθε αποκλειστική αλήθεια και καθιστούν τον εγκέφαλο των μαθητών μας ορθάνοιχτο.

Περιοδικό ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΡΙ, Τριμηνιαία Έκδοσις περί της Οικουμενικής Κινήσεως, Τευχ. 666, (11), 2016. 

-Διαβάζοντας το Οικουμενιστήρι καταλαβαίνει κανείς ότι ο Μέγας Αθανάσιος διοργάνωνε με τον Άρειο κοινά θεολογικά συμπόσια σε Ακαδημίες Θεολογικών Σπουδών με συν-χρηματοδότηση του αυτοκράτορα Μ. Κωνσταντίνου και του Lucian Heretics Foundation («Λουκιανόν Ίδρυμα Αιρετικής παραγωγής και παρασυναγωγής» ελληνιστί), με σκοπό την πολιτισμική αλληλοπεριχώρηση ειδωλολατρών και χριστιανών και την αμοιβαία ωφέλεια αμφοτέρων στη βάση της κουλτούρας της Ετερότητας. Στο Lucian Heretics Foundation υπήρξαν συμμαθητές ο Μ. Αθανάσιος και ο Άρειος και συνδέθηκαν με μια βαθειά φιλία. Μάλιστα όταν όλοι οι υπόλοιποι φοιτηταί πήγαιναν στα διάφορα πάρτυς αθηναϊκού τεντυμποησμού, οι δυο αχώριστοι φίλοι προσευχόνταν υπέρ της των πάντων ενώσεως.

Τὸ Χριστουγεννιάτικο δέντρο ΔΕΝ εἶναι ξενόφερτο ἔθιμο.

Ρ/Σ «ΑΓΙΑ ΜΕΤΕΩΡΑ»

. Ἴσως λίγοι γνωρίζουν τὰ ὅσα θὰ παραθέσουμε παρακάτω, ὅσον ἀφορᾶ στὸ ἔθιμο τοῦ Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Τὸ νὰ μὴ γνωρίζουν κάποιοι τὰ ἱστορικὰ στοιχεῖα τοῦ ἐθίμου αὐτοῦ σαφῶς καὶ δὲν εἶναι κακό. Κακό, ὅμως, καὶ μάλιστα μεγάλο εἶναι ὅταν ἐλαφρᾷ τῇ καρδίᾳ καὶ ἀπερίσκεπτα, βαφτίζουν Ὀρθόδοξα Βυζαντινὰ ἔθιμα ὡς Βαυαρικὰ-βαρβαρικά!- ἢ καὶ ὅ,τι ἄλλο νομίζει κανείς.
. Ἡ ἰδέα γιὰ τὸ στολισμὸ ἑνὸς δέντρου κατὰ τὰ Χριστούγεννα δὲν εἶναι ξενόφερτη, ὅπως θεωροῦν πολλοί.
.  Ἂς πάρουμε ὅμως τὰ πράγματα ἀπὸ τὴν ἀρχή.
.  Στὴν ἀρχαία Ἑλλάδα ὑπῆρχε παρόμοιο ἔθιμο, μόνο ποὺ τὸ φυτὸ δὲν ἦταν ἔλατο, ἀλλὰ ἡ Εἰρεσιώνη. Ἡ Εἰρεσιώνη ἦταν κλάδος ἀγριελιᾶς (κότινος) στολισμένος μὲ γιρλάντες ἀπὸ μαλλὶ λευκὸ καὶ κόκκινο καὶ τοὺς πρώτους φθινοπωρινοὺς καρποὺς (σύκα, καρύδια, ἀμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λπ., ἐκτός τοῦ μήλου καὶ τοῦ ἀχλαδιοῦ). Ἀποτελοῦσε ἔκφραση εὐχαριστίας γιὰ τὴ γονιμότητα τοῦ λήξαντος ἔτους καὶ παράκληση συνεχίσεως τῆς γονιμότητας καὶ εὐφορίας κατὰ τὸ ἑπόμενο καὶ ἦταν ἀφιερωμένη στὴν Ἀθηνᾶ, τὸν Ἀπόλλωνα καὶ τὶς Ὧρες (Εὐνομία, Δίκη, Εἰρήνη).

Τελικά «ελεύθερον το εύψυχον»!


Ο πεφυσιωμένος ασκός και υπέροφρυς νεοσουλτάνος ναρκισσεύεται βλέποντας τη φάτσα του στο καθρέπτη. Αποκτά ύφος Μωάμεθ Πορθητή και κομπάζει κάθε τόσο ότι θα αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης «για να εξασφαλίσει κάτι καλύτερο(…) για να οδηγήσει τη Τουρκία πιο πέρα»!

Οι εδώ αρμόδιοι αντιπαρήλθαν την πρόκληση ως … κωφάλαλοι.

Η μετά το λεγόμενο πραξικόπημα επιβολή τυραννικού καθεστώτος έχει φιμώσει εκεί κάθε αντίλογο. Οι αντίπαλοι βρίσκονται όλοι στις φυλακές.

Απαξάπαντες ωστόσο οι διεθνείς εταίροι και σύμμαχοι τηρούν απόλυτη σιγή ιχθύος ως να μην τους αφορούν τα τεκταινόμενα και επαπειλούμενα. Να μην αφορούν το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε, τον ΟΗΕ, την ειρήνη και την σταθερότητα.

Οι Κληρικοί και Μοναχοί στα έσχατα χρόνια

Του Ιωάννου Ρίζου 
 
Στα ενταλτήρια γράμματα με τα οποία εφοδίαζε η Εκκλησία τους χειροτονηθέντες Αρχιερείς, το πρώτο καθήκον που τους υπενθύμιζε ήταν η φύλαξη της Ορθοδόξου Πίστεως.

Διά του θεσμού της Αρχιερωσύνης «τα της καθαράς και αμωμήτου πίστεως διαφυλάττεται γνωρίσματα και ανόθευτον ταύτης εναστράπτει της Ορθοδοξίας το κάλλος». Και «τα θεία και αποστολικά θεσπίσματα, χερσίν υπτίαις, εισδέχεσθαι και ως θεοχαράκτους πλάκας ταύτα τιμάν και φυλάττειν».[1] Και μόνον το όνομα του Επισκόπου –παρατηρεί ο Ζωναράς στην ερμηνεία του ΝΗ΄ Αποστολικού Κανόνα– πρέπει να είναι μία διαρκής υπόμνηση του πνευματικού χρέους του επισκόπου απέναντι στον λαό. Ο Επίσκοπος είναι ο φρουρός, που από υψηλό μέρος επισκοπεί, μηπως αντιληφθεί έγκαιρα κάποια εχθρική ενέργεια. Αλλοίμονο εάν ο Επίσκοπος κοιμηθεί. Η πόλη θα καταστραφεί εξ αιτίας του. Προς αυτόν απευθύνεται η φωνή του Ιεζεκιήλ:

Τα εξαπτέρυγα του Φαναρίου ζητούν ακοινωνησία για τους επικριτές της Συνόδου της Κρήτης



Φωτιά έχει πάρει το εκκλησιαστικό τοπίο σε προσκήνιο και παρασκήνιο μετά τις επαναλαμβανόμενα συγκλίνουσες πληροφορίες των τελευταίων ημερών σύμφωνα με τις οποίες το Φανάρι επεξεργάζεται ακόμη και «ακοινωνησία» για τους επικριτές της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης.

Τα πυρά των «προθύμων Ιεροεξεταστών» του περιβάλλοντος του Φαναρίου συγκεντρώνουν οι Μητροπολίτες Σεραφείμ Πειραιώς, Αμβρόσιος Καλαβρύτων, ο πρωτοπρ. π. Θεόδωρος Ζήσης και όσοι βρέθηκαν στο πρόσφατο ταξείδι στη Γεωργία…

Το μένος των σταυρωτήδων εναντίον όλων αυτών, που καταθέτουν μια άλλη άποψη για τα δρώμενα εντός της Ορθοδοξίας είναι άνευ προηγουμένου. Τους κατηγορούν ευθέως ότι δεν περιφρουρούν με τις δηλώσεις τους τα αποτελέσματα της Πανορθόδοξης Συνόδου και πως αντιθέτως είναι υπεύθυνοι για το ότι δυσφημείται παγσκοσμίως η Ορθοδοξία.

Ο Τραμπ και τα Θρησκευτικά!

Ο  Τραμπ και τα Θρησκευτικά!
Η επανάσταση της σιωπηλής πλειοψηφίας, η επιστροφή στις ρίζες
και τα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών

του Παναγιώτη Τσαγκάρη
Γενικού Γραμματέα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων

Ο Καναδός κοινωνιολόγος Mathieu Bock-Côté, καθηγητής στο Μόντρεαλ, κάνει μια από τις καλύτερες αναλύσεις ως αυτή τη στιγμή, για το «φαινόμενο» Τραμπ. Μπορεί, γράφει ο καθηγητής στην Le Figaro και αναδημοσιεύουν ελληνικές ηλεκτρονικές δημοσιογραφικές ιστοσελίδες, να χαρακτηρίζουν πολλοί τον Τραμπ, «ως τερατώδη κλόουν, σεξιστή, ρατσιστή και χυδαιολόγο» και να θεωρούν την εκλογή του στην Προεδρία της Αμερικής, ως «το σύμπτωμα μιας πολιτικής και πολιτισμικής μιζέριας που χτύπησε τις λαϊκές τάξεις των ΗΠΑ», όμως στην πραγματικότητα κάτι άλλο έχει συμβεί.

Ο Τ. Κ. Παπατσώνης για την Παναγιά μας και τον Άθω

Από το βιβλίο του ποιητή Τ. Κ. Παπατσώνη,
Ἄσκηση στόν Ἄθω ἤτοι Πηδάλιον νηπτικόν γιά περιδιάβαση τοῦ Ὄρους (εκδ. Ἴκαρος)



Ο Τ. Κ. Παπατσώνης (1895-1976) χαρακτηρίζεται συνήθως ως "θρησκευτικός ποιητής". Οι ακαδημαϊκοί φιλόλογοί μας ασκούν έτσι το μοναδικο ίσως "τάλαντο" που διαθέτουν, αυτό του ανέμπνευστου καλαμαρά, που ταξινομεί (μάλλον για να ξεμπερδεύει με τα δύσκολα) προσωπικότητες δημιουργών αχώρητων σε προκατασκευασμένα σχήματα. 

Όμως ο Παπατσώνης υπήρξε ένα unicum στο στερέωμα των νεώτερων γραμμάτων μας με ένα έργο όχι κατ' ανάγκη εκτενές: Δύο συλλογές, η Εκλογή Α΄ και η Εκλογή Β΄, και η Ursa minor (Μικρά άρκτος) - πολύστιχο ποιήμα, το οποίο δημοσιεύθηκε το 1944, την ίδια χρονιά με την σεφερική Κίχλη. 

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ



Η Ψυχή μετά τον θάνατον
Του π. Σεραφείμ Ρόουζ 

Από τους λόγους του ίδιου του Κυρίου γνωρίζουμε ότι την ψυχή κατά τον θάνατο την προϋπαντούν άγγελοι. Εγένετο δε αποθανείν τον πτωχόν και απενεχθήναι αυτόν υπό των αγγέλων εις τον κόλπον Αβραάμ[1].

Την μορφή επίσης με την οποία εμφανίζονται οι άγγελοι την γνωρίζουμε κι αυτήν από το Ευαγγέλιο: Άγγελος γαρ Κυρίου καταβάς... Ην δε η ιδέα αυτού ως αστραπή και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών[2]. Είδον νεανίσκον περιβεβλημένον στολήν λευκήν[3]. άνδρες δύο εν εσθήσεσιν αστραπτούσαις[4], δύο αγγέλους εν λευκοίς καθεζομένους[5].

Στην ιστορία της Χριστιανικής θρησκείας οι άγγελοι παρουσιάζονται πάντοτε με την ίδια μορφή, δηλαδή σαν εξαστράπτοντες νεανίσκοι περιβεβλημένοι στολήν λευκήν. Η παράδοσις επίσης στην τέχνη της εικονογραφίας έχει επιδείξει διά μέσου των αιώνων συνέπεια ως προς την όψι των αγγέλων, που απεικονίζονται ακριβώς σαν εξαστράπτοντες νεανίσκοι, (συχνά με πτέρυγες, που είναι βέβαια ένα συμβολικό χαρακτηριστικό και δεν απαντάται συνήθως στις οράσεις αγγέλων).
Εξ άλλου η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος του 787 μ.Χ. ώρισε ότι οι άγγελοι πρέπει να περιγράφωνται μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με ανδρική μορφή.

Maniera greca: Η τέχνη των Ελλήνων, στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

Maniera greca: Η τέχνη των Ελλήνων, στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» 

Ο τρόπος των Ελλήνων, είναι ένας τρόπος ζωντανός και αέναος. Απλά αλλάζει μορφές, γιατί αλλάζουν οι ανάγκες κάθε εποχής. Η ελληνικότητα μας συνεχίζεται απτόητη. 

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου 

Μια εξαιρετική παρουσίαση, πραγματοποιήθηκε στο Ενοριακό Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου. 
Θέμα της εκδήλωσης, ήταν «Maniera greca. Μακεδονική και Κρητική σχολή» και η παρουσίαση έγινε από τον κ. Βαγγέλη Παππά, Εικαστικό, συγγραφέα και πτυχιούχο της Σχολής Καλών Τεχνών. 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. 
Λίγο προτού πέσει η Κωνσταντινούπολη στα 1453 και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας αμέσως μετά, ο Ελληνικός πολιτισμός ακτινοβόλησε γεμάτος δόξα και πρωτόφαντες φόρμες. Ο αρχαίος και ο Βυζαντινός Ελληνισμός βρέθηκαν σε ένα απαράμιλλο πάντρεμα, επιμελώς άγνωστο στις μέρες μας, αναντίρρητα όμως αναγκαίο ώστε να αναστήσει τις κοιμισμένες μας μνήμες. Εξάλλου μανιέρα γκρέκα θα πει: Ο Ελληνικός Τρόπος.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Έτοιμοι, μα τόσο ανέτοιμοι



Έτοιμοι ν’ αρπαχτούμε. Να ξεσπάσουμε σε ανύπαρκτους εχθρούς που δημιουργεί το κενό της ζωής μας. Έτοιμοι να αναθεματίσουμε, να κατακρίνουμε, να μισήσουμε, να απορρίψουμε.

Μόνοι μας γεννούμε λογισμούς, μόνοι μας πωρώνουμε την καρδιά μας με την κακία, τον φανατισμό, την εμπάθεια.
Εχθρός αυτός που έχει πολιτική εξουσία.
Εχθρός αυτός που έχει εκκλησιαστική θέση.
Εχθρός αυτός που έχει χρήματα.
Εχθρός αυτός που έχει δόξα.
Εχθρός αυτός που έχει αυτά που δεν έχουμε.
Εχθρός ο γείτονας, εχθρός ο συμμαθητής, εχθρός ο σύζυγος, εχθρός ο συνάδελφος, εχθρός ο Θεός.
Έτοιμοι ν’αρπαχτούμε. Να ουρλιάξουμε για την αδικία που έχουμε υποστεί.
Έτοιμοι ν’ αρπαχτούμε. Να φωνάξουμε για το μέλλον για το οποίο μόνο εμείς νοιαζόμαστε.

Κοιτάμε αριστερά και δεξιά και δεν βλέπουμε ζωή μόνο θάνατο, δεν βλέπουμε ειρήνη μόνο πόλεμο, δεν βλέπουμε φως μόνο σκότος. Η καρδιά μας πονά, υποφέρει. Και είναι η ταραχή μας σφραγίδα της δικής μας πραγματικότητας που ζούμε παρά της πραγματικότητας που υπάρχει. Τα μάτια μας κοιτάνε

Το πλήρωμα της Εκκλησίας, με αφορμή την Σύνοδο της Ιεραρχίας, αγρυπνεί και αγωνίζεται.



Το πλήρωμα της Εκκλησίας, 
με αφορμή την Σύνοδο της Ιεραρχίας, 
αγρυπνεί και αγωνίζεται. 

Με αφορμή την έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας, που θα ασχολείτο με τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης, διακόσιες οικογένειες από την αγιοτόκο επαρχία της Ι. Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, με ενυπόγραφο κείμενο, που επιδόθηκε μέσω πενταμελούς εκπροσώπησης, ζητήσαμε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιωάννη, ως γνήσιο τέκνο του μακαριστού Παντελεήμονος του Β’ και διάδοχος στον θρόνο του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου: 

1ον. Να υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις την ακεραιότητα της Εκκλησιολογικής και Δογματικής μας συνείδησης, έτσι όπως ορίζεται από τις Αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, από τους Ιερούς Κανόνες και από την Πατερική μας Παράδοση και 

2ον. Να μεταφέρει στην Σύνοδο της Ιεραρχίας καθαρή την φωνή του ποιμνίου του, που δεν είναι άλλη από την φωνή των Αγίων μας Πατέρων. 

Η Ιεραρχία αποφάσισε να ενημερώσει τον λαό

Δεύτερη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016, στη δεύτερη ημέρα της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την πρωινή Συνεδρία, μετά την προσευχή, ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη απαρτία.
Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.
Ακολούθως, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, συνεχίσθηκε εποικοδομητική συζήτηση επί της Εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες και είχε ως θέμα την ενημέρωση του Σώματος της Ιεραρχίας περί των διεξαχθεισών εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η εισήγηση του Μητροπολίτη Σερρών στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο



«ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙΣΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ»*

«Το γαρ της Εκκλησίας όνομα ου χωρισμού, αλλά ενώσεως εστί, και συμφωνίας όνομα», (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Ερμηνεία εις την Α Κορινθίους, PG 61, 13).

Μακαριώτατε άγιε Πρόεδρε,

Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Πατέρες και αδελφοί,

Με αισθήματα βαθείας συστολής ανέρχομαι, όχι αυτόκλητος, αλλά υπό της Εκκλησίας δια της ιδικής σας φωνής, Μακαριώτατε Δέσποτα και σεπτοί Συνοδικοί πατέρες, καλούμενος στο ιερό τούτο βήμα του σεπτού και μυστικού υπερώου της αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου τη επιπνοία του Παρακλήτου Πνεύματος μυσταγωγείται το ανά τους αιώνες επεκτεινόμενον μυστήριον και θαύμα της αγίας Πεντηκοστής, το οποίον «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας» (Υμνολογία εορτής της αγίας Πεντηκοστής).

Οικ. Πατριάρχης για Σύνοδο Κρήτης: Αρχιερείς, ποιμένες, κληρικοί,μοναχοί, να αναλογισθούμε τις ευθύνες για την ενότητα της Εκκλησίας



«Πάντες οι διακονούντες το Σώμα του Κυρίου αρχιερείς και ποιμένες και διδάσκαλοι, αλλά και κληρικοί και μοναχοί, να αναλογισθώμεν τας ευθύνας ημών έναντι της ενότητος της Εκκλησίας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιηθέν Επιμορφωτικό Σεμινάριο στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης με θέμα «Εισαγωγή εις τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου» στις 17 Νοεμβρίου 2016. Επίσης ζητάει ταπεινοφροσύνη από όλους! 

Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής:

Τω Ιερωτάτω Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρίω Αμφιλοχίω, υπερτίμω και εξάρχω Εσπερίας Κρήτης, Προέδρω του Διοικητικού Συμβουλίου της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, και τω Ελλογιμωτάτω Δρι Κωνσταντίνω Ζορμπά, Γενικώ Διευθυντή του Ιδρύματος τούτου, χάριν και ειρήνην παρά Θεού.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση της ΙΣΙ για την Σύνοδο της Κρήτης



ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ

Σε εξαιρετικά έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας σήμερα το πρωί όπου συζητήθηκαν τα θέματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης.

Η συζήτηση, που ξεκίνησε μετά την εισήγηση του μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγου, επικεντρώθηκε στο θέμα της αλλαγής στάσης της Εκκλησίας της Ελλάδος όσον αφορά στην περιβόητη, πλέον, αναφορά σε άλλες «Εκκλησίες» του έκτου κειμένου της Συνόδου της Κρήτης.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, ενημερώνοντας το Σώμα της Ιεραρχίας, αναφέρθηκε στις έντονες πιέσεις που δέχθηκε η Εκκλησία της Ελλάδος, αναφερόμενος, χωρίς όμως να τον κατονομάσει, στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος αρνητική και πως θέτει σε ομηρία την Αγια και Μεγάλη Σύνοδο.

Η Ιεραρχία για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο



Πρώτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
(23/11/2016).

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016, στην πρώτη Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου και Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, οι οποίοι απουσιάσαν αιτιολογημένα.

Πατριάρχης Μόσχας: ''Είμαστε στο πλευρό της Ελλαδικής Εκκλησίας και των Ελλήνων'



Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, με τους Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, Δημητριάδος Ιγνάτιο και Πειραιώς Σεραφείμ.

Να αναφερθεί ότι οι δύο Μητροπολίτες έφτασαν στην Μόσχα για να συμμετάσχουν ως εκπρόσωποι της Ελλαδικής Εκκλησίας, στα 70ά γενέθλια του Πατριάρχη Κυρίλλου.

"Είναι χαρά μου να σας καλωσορίζω και θέλω παράλληλα να εκφράσω την ικανοποίηση μου, για την συμμετοχή σας σε αυτούς τους εορτασμούς" ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος.

Σε άλλο σημείο ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας τόνισε: "Αυτό το γεγονός μας παρείχε την ευκαιρία να συμπροσευχηθούμε οι Προκαθήμενοι και οι Ιεράρχες των Ορθοδόξων Εκκλησιών, και με τον τρόπο αυτό να διατρανώσουμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της Ενότητας της Ορθοδοξίας. Παρόλο ότι υπάρχουν διαφορετικές και ποικίλες εξελίξεις στη ζωή της κάθε τοπικής εκκλησίας, και αυτές οι διαιρέσεις καθόλου δεν χωρίζουν την ενότητα μας."

Φώτης Κόντογλου - Ὁ Χριστιανισμὸς κι ὁ Μωαμεθανισμός. Δυὸ συγγενικές, μὰ διαφορετικὲς θρησκεῖες



Φώτης Κόντογλου - Ὁ Χριστιανισμὸς κι ὁ Μωαμεθανισμός. 
Δυὸ συγγενικές, μὰ διαφορετικὲς θρησκεῖες

Συλλογή: Μυστικὰ Ἄνθη, Ἐκδόσεις: Παπαδημητρίου

«Θρησκευτικώτεροι οἱ πρὸς Ἀνατολὰς ἄνθρωποι», γράφει ἕνας ἀρχαῖος, θέλοντας νὰ πεῖ πῶς οἱ Ἀνατολίτες εἶναι πιὸ θρῆσκοι ἀπὸ τοὺς ἀνθρώπους τῆς Δύσης, τῆς Εὐρώπης. Σημείωσε πὼς Ἀνατολὴ εἶναι καὶ τὰ Μπαλκάνια, μαζὶ μὲ τὴ Ρωσία.

Στὸν Ἀνατολίτη, τὸ αἴσθημα εἶναι πιὸ δυνατὸ ἀπὸ τὸ μυαλό, ἐνῷ στὸν Εὐρωπαῖο γίνεται τ᾿ ἀνάποδο. Κι ἐπειδὴ ἡ θρησκεία ἀποτείνεται στὴν καρδιὰ κι ὄχι στὸ μυαλό, γι᾿ αὐτὸ κι οἱ Ἀνατολίτες εἶναι πιὸ θρῆσκοι ἀπὸ τοὺς Εὐρωπαίους, καὶ γιὰ τοῦτο ἀπὸ τὴν Ἀνατολὴ βγήκανε οἱ θρησκεῖες, ἐνῷ ἀπὸ τὴ Δύση δὲν βγῆκε καμμιά.

Οἱ ἄνθρωποι τῆς Δύσης εἶναι ὀρθολογιστές, γι᾿ αὐτὸ καὶ ἐπιδοθήκανε στὶς θετικὲς γνώσεις, στὶς ἐπιστῆμες, καὶ προκόψανε σ᾿ αὐτὲς καὶ σήμερα τραβήξανε ὅλον τὸν κόσμο μαζί τους. Ὅσοι ἀπ᾿ αὐτοὺς ξεχωρίζουνε καὶ δὲν πιστεύουνε μοναχὰ στὶς αἰσθήσεις τους, στρέφουν κατὰ τὴν Ἀνατολή, γιατὶ ἐκεῖ βρίσκουν τὴν πηγὴ γιὰ νὰ πιοῦνε ὅσοι διψᾶνε γιὰ κάποια μυστήρια ποὺ δὲ μποροῦνε νὰ ἐρευνηθοῦνε μὲ τὸ μυαλό.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ζουράρις: Στα Θρησκευτικά πρέπει να διδάσκεται η μεταφυσική που δημιούργησε τον Παρθενώνα και την Αγιά Σοφιά



«Βουλώνουμε τρύπες τώρα, μπαλώνουμε όσο μπορούμε. Θα δούμε τι θα γίνει με την αξιολόγηση, εάν επιτέλους οι δανειστές τηρήσουν την υπογραφή τους και τα συμπεφωνημένα του περσινού Ιουλίου, τα οποία δεν τα έχουν τηρήσει από τότε που άρχισε η χρεοκοπία της χώρας» δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, σχολιάζοντας την έλλειψη κονδυλίων στον τομέα της Παιδείας. 
«Κάθε φορά που συμφωνεί η ψωροκώσταινα κάτι, την άλλη μέρα ζητούν και καινούργια, είναι σαν τον Σάιλοκ του Σαίξπηρ» τόνισε ο κ. Ζουράρις, ενώ σε ό,τι αφορά τους τομείς ευθύνης του είπε ότι θα αναλάβει «όλα τα ελληνικά σχολεία που βρίσκονται στον πλανήτη Γη» αλλά και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη, κάτι που, όπως σημείωσε, θέλει πάρα πολύ. 
Σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, υπογράμμισε ότι συμφωνεί με τον καθηγητή φιλοσοφίας και συγγραφέα, Χρήστο Γιανναρά, ο οποίος έχει αναφέρει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών δεν πρέπει να είναι κατηχητικό στα σχολεία. 
«Κατήχηση κάνουν οι εκκλησίες, το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αδιανόητο να μη διδάσκεται στα παιδιά, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αλλόγλωσσα σχολεία. Πρέπει να διδάσκονται τη μεταφυσική που δημιούργησε τον Παρθενώνα και την Αγιά Σοφιά. 
Δεν μπορεί ένα από τα σπουδαιότερα ποιήματα της ελληνιστικής γραμματείας, ο Ακάθιστος Ύμνος, να μη διδάσκεται στα παιδιά». 

Υπουργείο Παιδείας: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση του Κώστα Γαβρόγλου με τον Αρχιεπίσκοπο



21-11-16 Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση του Κώστα Γαβρόγλου με τον Αρχιεπίσκοπο

Συνάντηση μίας ώρας είχε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα θέματα που αφορούν την Πολιτεία και την Εκκλησία και, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του Υπουργού όσο και του Αρχιεπισκόπου, συμφωνήθηκε οι συζητήσεις να συνεχιστούν στο ίδιο πολύ καλό κλίμα της σημερινής συνάντησης.

Αμέσως μετά δήλωσαν:

Κώστας Γαβρόγλου

Είχα τη χαρά να επισκεφτώ τον Μακαριότατο. Είναι η πρώτη επίσκεψη που κάνω ως Υπουργός Παιδείας. Συζητήσαμε για πάρα πολλά θέματα, σύνθετα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Aκρα ευτέλεια που γεννάει ελπίδα



ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Σ​​την περίπτωση των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στις HΠA, η προεκλογική περίοδος αποτέλεσε ιστορικό γεγονός με σημασία ασυγκρίτως μεγαλύτερη από το αποτέλεσμα της εκλογής.

Προέδρους εξόφθαλμα προβληματικούς τους τιθασεύουν οι θεσμοί και οι λειτουργίες του δημόσιου βίου στις HΠA, τους καθιστούν ακίνδυνους για το «σύστημα». Bέβαια, η αβλαβοποίηση αφορούσε ώς τώρα προέδρους με καταφανή ολιγόνοια, όχι με απροσχημάτιστο τραμπουκισμό. Ωστόσο το «σύστημα» μοιάζει ότι μπορεί να εγγυηθεί τη «σώφρονα» λειτουργία του προεδρικού θεσμού.

Καρκινοβατεί ο διάλογος Ορθοδόξων Ρωμαιοκαθολικών



Καρκινοβατεί ο διάλογος Ορθοδόξων Ρωμαιοκαθολικών 
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 

Με την εξέταση του σοβαρότατου θέματος του σχολιασμού της Συνόδου στην Κρήτη και των εγκριθέντων κειμένων σε αυτήν συνεδριάζει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η σύναξη θα διεξαχθεί σε φορτισμένο κλίμα, αν αληθεύει η πληροφορία ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, παρενέβη στα εσωτερικά της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος, μιλώντας μάλιστα αρνητικά για δύο Μητροπολίτες. Τα όσα διαμείφθηκαν στη Σύνοδο της Κρήτης έχουν άμεση σχέση με την αυτογνωσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τις σχέσεις της με τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Προτεστάντες. 

Για την πορεία των σχέσεων των Ορθοδόξων με τους Ρωμαιοκαθολικούς το Βατικανό υποστηρίζει ότι ο μεταξύ τους διάλογος σημείωσε πρόοδο. Αυτό μετά τη 14η Γενική Συνέλευση της ολομέλειας της Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ των Ορθοδόξων τοπικών Εκκλησιών και των Ρωμαιοκαθολικών, στην οποία εγκρίθηκε ομοφώνως το κείμενο που έχει τίτλο «Συνοδικότητα και πρωτείο κατά την πρώτη χιλιετία: στην πορεία προς κοινή κατανόηση, στην υπηρεσία της ενότητας της Εκκλησίας». 

Αισιόδοξοι



Η Αισιοδοξία είναι καρπός της Πίστεως στην Αγάπη και στην Προστασία του Θεού. Ένας μοναχός έλεγε:
-Προσέξτε μη σας φορέσει ο Σατανάς τα μαύρα γυαλιά της απαισιοδοξίας και μετά τα βλέπετε όλα μαύρα.

Προσέξτε μη γκρινιάζετε. Η γκρίνια κουράζει αυτούς που ζουν κοντά σας και δυσαρεστεί τον Θεό, γιατί είναι ολιγοπιστία και μαζί αχαριστία. Και πρόσθετε:
-Αρχίζετε την ημέρα σας με προσευχή και με χαμόγελο! Θυμηθείτε ότι αυτό έκαναν οι παλαιότεροι. Στους καθρέπτες και στα προσόψιά τους έγραφαν το «Καλήμερα» και το «Δόξα Σοι ο Θεός»!

Μήπως δεν είχανε και τότε βάσανα, αρρώστιες και φτώχεια; Κι όμως τα περνούσαν όλα με ψυχική λεβεντιά! Ήταν φτωχοί, αλλά αξιοπρεπείς. Είχαν συνεχώς στο στόμα τους και στην καρδιά τους το «Έχει ο Θεός»…! Γνώριζαν να προσεύχονται, να καρτερούν, και να νικούν!

«Και να θέλω δεν μπορώ ν’ απελπιστώ. Όταν απελπιζόμαστε είναι σαν να λέμε στον Θεό:
«Δεν συμφωνώ. Δεν τα κάνεις καλά». Ύστερα είναι κι αχαριστία…

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Η εθνική ταυτότητα θα κρίνει το μέλλον



Μανώλης Κοττάκης

Το «δώρο» που άφησε στην ηγεσία της χώρας ο Ομπάμα

Ελπίζω τώρα που κατακάθισε η σκόνη από την επίσκεψη Ομπάμα να γίνει και μια σωστή ιδεολογική αποτίμηση της παρέμβασής του, πέραν των πτυχών που αφορούν το χρέος και την εξωτερική πολιτική. Διότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πλην του ενικού και των φιλοφρονήσεων προς τον Alexis, έθιξε -αυτός, ένας φιλελεύθερος δημοκρατικός- ζητήματα που είναι ταμπού για την «αριστερή προοδευτική σκέψη» στην Ελλάδα. Μάλιστα, αν ήθελε κανείς να ξεχωρίσει την παρακαταθήκη που μας άφησε, θα υποστήριζε με άνεση ότι η έμφαση που έδωσε σε ζητήματα εθνικής - θρησκευτικής - πολιτισμικής ταυτότητας και η εμμονή του στην ανάδειξη της αρχαίας ελληνικής σκέψης είναι τα δώρα που μας άφησε. Ειδικότερα, το δώρο που άφησε στην ηγεσία μιας χώρας που όχι μόνο αρνείται συστηματικά να παραλάβει την κληρονομιά την οποία άφησαν οι προπάτορές της, αλλά την αποποιείται συνεχώς, σε κάθε ευκαιρία.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΠΑΤΟΡΕΣ (β) Μιζέρια ἢ χαρά;



ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΠΑΤΟΡΕΣ (β) 
Μιζέρια ἢ χαρά; 

π. Δημητρίου Μπόκου 

«Ἄν­να …τὴν ἁ­γνὴν ἀ­ει­πάρ­θε­νον προ­σά­γει με­τ’ εὐ­φρο­σύ­νης εἰς τὸν να­ὸν τοῦ Θε­οῦ» (Ἀ­πό­στι­χα Εἰ­σο­δί­ων). 

Οἱ εὐ­λο­γη­μέ­νοι Θε­ο­πά­το­ρες Ἰ­ω­α­κεὶμ καὶ Ἄν­να δὲν παύ­ουν νὰ μᾶς ἐκ­πλήτ­τουν εὐ­χά­ρι­στα, κα­θώς, ἐναλλασσόμενο ἀδιάκοπα τὸ ἐτήσιο ἑορτολόγιο, ἀ­πο­κα­λύ­πτει μπρο­στά μας ἀ­ξι­ο­πρό­σε­κτες πτυ­χὲς τῆς θεοχαρίτωτης ζω­ῆς τους (βλ. καὶ ΛΥΧΝΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ, ἀρ. φ. 386, Σε­πτ. 2015). 

Δὲν πρό­λα­βαν νὰ χα­ροῦν κα­λὰ-κα­λὰ τὴν ἀ­γα­πη­μέ­νη τους κο­ρού­λα, ποὺ εἶ­χαν ἀ­πο­κτή­σει πρὸς τὴ δύ­ση τῆς ζω­ῆς τους, με­τὰ ἀ­πὸ ἰ­σό­βια σχε­δὸν ἀ­να­μο­νή. Τρί­α χρό­νια ὅ­λα κι ὅ­λα τὴν ἔ­ζη­σαν καὶ τὴ χά­ρη­καν. Μὰ ἦ­ταν ἀρ­κε­τὰ αὐ­τὰ γιὰ νὰ ἀ­να­πλη­ρώ­σουν στὴν εὐ­γνώ­μο­νη καρ­διά τους τὴ λύ­πη γιὰ τὴ μα­κρὰ πε­ρί­ο­δο τῆς πι­κρῆς ἀ­να­μο­νῆς.