Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Η ημέρα της Πεντηκοστής στην ιερά μονή Αγίας Κυριακής Κουραμάδων Κέρκυρας (φωτο)



Γράφει ο Κώστας Ντάρας

Πραγματοποιήθηκε και φέτος, την ημέρα της Πεντηκοστής, το καθιερωμένο εδώ και 20 χρόνια τραπέζι της αγάπης στην ιερά μονή Αγίας Κυριακής Κουραμάδων Κέρκυρας. Δεν αποτελεί απλά μια παράδοση ή ένα ετήσιο έθιμο, αλλά είναι η συνέχεια των τραπεζιών της αγάπης της πρώτης εκκλησίας και μια έμπρακτη βίωση της ενότητας των πιστών, ως σώματος Χριστού. 

Η ημέρα της Πεντηκοστής αποτελεί την ιστορική ίδρυση της εκκλησίας του Χριστού, όπου μετά το θαύμα της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους και το κήρυγμα του Απ. Πέτρου στα Ιεροσόλυμα, βαπτίστηκαν 3000 πιστοί. Έτσι η σύγχυση των γλωσσών στον πύργο της Βαβέλ και η διάσπαση της ανθρωπότητας αποκαταστάθηκε με την ενότητα που χαρίζει ο Παράκλητος την ημέρα της Πεντηκοστής. Αυτή η ενότητα εκφράστηκε στην πρώτη εκκλησία, όταν οι πρώτοι χριστιανοί συγκεντρώνονταν κάθε βράδυ για να τελέσουν τη Θεία Ευχαριστία και ακολούθως τα κοινά δείπνα, τις λεγόμενες "Αγάπες" 

Στο μοναστήρι της Αγίας Κυριακής, ο ηγούμενος της μονής, γέροντας Γαβριήλ, και οι ευλαβείς πιστοί, αυτή την ενότητα εκφράζουν κάθε χρόνο με την πραγματοποίηση αυτής της σύναξης, η οποία αποτελεί συνέχεια της ευχαριστιακής σύναξης που προηγήθηκε στη Θεία Λειτουργία με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. 

Έτσι θα μπορούσε να πει κανείς, πως η συγκεκριμένη αυτή γιορτινή σύναξη δεν είναι ένα μεμονωμένο ετήσιο γεγονός, αλλά το επιστέγασμα της αγαπητικής συνύπαρξης και κοινωνίας όλων όσων εκκλησιαζόμαστε στην Αγία Κυριακή. Γι' αυτό τα πάντα ήταν κοινά και όλοι προσέφεραν στο κοινό αυτό τραπέζι, πράγμα που αποτελεί απόδειξη για άλλη μια φορά, πως το μοναστήρι αποτελεί όαση αγάπης και μια ζεστή αγκαλιά, σε μια εποχή μοναξιάς, αποξένωσης και περιθωριοποίησης. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου